Kineski Ziđin čini da Bor postaje najbogatiji

Lj. TRIFUNOVIĆ

09. 11. 2019. u 09:53

Кинески Зиђин чини да Бор постаје најбогатији

Foto D. Milovanović

Tokom narednih od četiri do šest godina, budžet lokalne samouprave će biti uvećan tri puta. Očekivanja bazirana na budućoj naplati poreza i taksa od kineskog "Ziđina"

ZAHVALjUJUĆI kineskoj kompaniji "Ziđin", koja planira otvaranje novih i proširenje postojećih rudnika u Boru, očekuje se da će i gradski budžet biti "teži" najmanje tri puta.

- Analiza stručnih službi naše gradske uprave pokazuje da će se tokom narednih četiri-šest godina u lokalnu kasu, umesto sadašnjih 2,2 milijarde, sliti i dodatne četiri milijardi dinara. Po toj računici, Bor će u odnosu na broj stanovnika biti najbogatiji grad u Srbiji - kaže gradonačelnik Aleksandar Milikić.

Pritom, kako kaže, "Ziđin" planira da u budućem rudniku bakra i zlata "Čukaru peki", nedaleko od Bora, uposli najmanje 1.200 radnika.

- Računajući poreze, doprinose, takse i sve ostale prinadležnosti na koje lokalna samouprava ima pravo, proizlazi da će najkasnije za šest godina budžet Bora iznositi neverovatnih šest milijardi dinara - naglašava Milikić.

Ali, osim otvaranja novih ležišta, lokalnoj samoupravi je jednako važno i to što će se tom prilikom primenjivati najstroži ekološki standardi, pa bi Bor trebalo da postane i privlačno mesto za život.

Pročitajte još: „Ziđin“ ne štedi za „zlatnu žicu“ oko Bora: Kinezi Amerikancima plaćaju skoro 400 miliona dolara

- Sa tolikim novcem ćemo moći da uradimo mnoge značajne stvari za naš grad, počev od obnove infrastrukture, otvaranja novih vrtića, rekonstrukcije škola do unapređenja zdravstvene zaštite... Biće prostora i za kapitalne investicije u oblasti turizma, s obzirom na to da je okolina Bora poznata po prirodnim lepotama - zaključuje Milikić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije