Do svojih kuća stižu preko voćnjaka: Ulici davali imena, ali ne i - asfalt

Z. GRUMIĆ

četvrtak, 07. 11. 2019. u 17:03

До својих кућа стижу преко воћњака: Улици давали имена, али не и - асфалт

Foto Z. Grumić

Vlasnici nekoliko kuća na Klisi već godinama mole grad da im obezbedi put do domova

JEDNA ulica na Klisi nekoliko puta je promenila naziv, ali nema asfalt, trotoar i svetlo - sve što je potrebno da bi se zvala ulicom. Stanari te "ulice" koja od poslednje promene nosi ime dr Milorada Pavlovića, čitavu deceniju traže od grada da im obezbedi put, jer sada do svojih kuća stižu preko - voćnjaka.

Dušan Pucar je u toj ulici pre desetak godina sagradio kuću. Na sve njegove i molbe njegovih komšija da im se izgradi ulica godinama stižu samo odbijanja, uz obrazloženje da moraju najpre da legalizuju svoje kuće. Dušan Pucar je, međutim, kuću sagradio uz sva potrebna odobrenja, a kada je ona bila završena, dobio je i upotrebnu dozvolu. Juče se ponovo obratio Komisiji za predstavke i predloge pri Skupštini grada Novog Sada, tražeći odgovor na pritužbu.

- Komisija je našu predstavku sa priloženim rešenjima dostavila gradskom Zavodu za urbanizam, ali je u odgovoru iz te ustanove navedeno da nisam dostavio dokumentaciju o legalizaciji objekta i izvod iz katastra nepokretnosti s brojem parcele. Kako mogu da traže dokument o legalizaciji kada nisam legalizovao već gradio legalno i dobio upotrebnu dozvolu - kaže za "Novosti" Pucar pokazujući taj dokument kao i izvod iz katastra s brojem i nacrtom svoje parcele.

PROČITAJTE I:Obnova vredna milione evra: Rekonstrukcija tri klinike u KC Vojvodine

Te papire će, kako dodaje, ovih dana ponovo proslediti "Urbanizmu" kako bi nadležni konačno predložili rešenje problema u vezi sa Ulicom dr Milorada Pavlovića.

- Na prvu asfaltiranu ulicu imali smo izlaz preko susednog placa koji je bio takozvana zelena površina, ali je odnedavno prodat tako da će uskoro novi vlasnik tu da gradi kuću. Time će meni i mojoj porodici praktično biti zatvoren prilaz u dvorište i jedino rešenje je da Grad "otvori" ovu našu Ulicu dr Milorada Pavlovića, odnosno da bude uređena sa svom neophodnom infrastrukturom, kao ostale u susedstvu.

REŠENjE Fotokopija Upotrebne dozvole


To praktično znači da bi umesto postojećeg voćnjaka koji zauzima prostor te ne baš dugačke ulice trebalo da bude izgrađena neophodna infrastruktura, zaključno sa asfaltnom saobraćajnicom, trotoarima i uličnim osvetljenjem.

Pucar napominje da on i njegovi sinovi imaju prevozničku firmu i da redovno izmiruju sve poreske i ostale obaveze prema društvu, kao i da je jedan od retkih koji je u tom kraju legalno gradio kuću. Zato je apsurdno da nema izlaz iz dvorišta kao ni "normalnu" ulicu u tom naselju.


PAPRENA PROMENA ADRESE

NAZIV Ulice dr Milorada Pavlovića na Klisi menjan je više puta. Najpre je bila Klisa 1, ali se zvala i Klisa 2, sve do Klise 7. Kad god je promenjeno ime ulice, moja višečlana porodica i ja menjali smo lična dokumenta, a morali smo da menjamo i adresu u papirima za firmu. Na to smo dosad potrošili oko 5.000 evra - tvrdi Pucar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Д. З.

07.11.2019. 18:43

Ја у Новом Саду нисам могао да остварим законско право да се поправи кров на згради у којој се налази мој стан. Свако коем сам се по закону обратио, па и грађевинској инспекцихји града Новог Сада нису ништа предузели да се поправи кров на згради кроз који је вода улазила у мој стан. У том случају нисам имао други излаз него да свој стан од 88 квадрата заменим за дупло мањи (44 квадрата) да ми не би кисло за врат. То је срамотно како се понашају градскее власти и инспекције у граду Новом Саду.