Pomor u bačkom kanalu: Ogromne količine zatrovane ribe i na trpezama?

Z. Rajić

sreda, 06. 11. 2019. u 21:45

Помор у бачком каналу: Огромне количине затроване рибе и на трпезама?

Foto N.Bugarski

Zbog izlivanja nepoznate supstance pomor u velikom bačkom kanalu kod Srbobrana

NA Velikom bačkom kanalu kod Srbobrana ovih dana dogodio se pomor ribe, o kojem pecaroši i ljubitelji prirode ne dele stav nadležnog vodoprivrednog preduzeća. Građani tvrde da je uginulo najmanje pola tone ribe, a JVP "Vode Vojvodine" saopštilo je da je "nema nagoveštaja o bilo kakvoj ekološkoj katastrofi". Najopasnije je to što su ogromne količine ošamućene ribe izvučene mrežama, pa se strahuje da će riba, za koju niko ne garantuje da je zdrava, biti prodata i završiti na trpezama.

Olivera Ivkov, načelnica Veterinarske inspekcije za Južnobački okrug, apelovala je na građane da prijave svaku prodaju ribe mimo ovlašćenih pijačnih mesta. U Kanalu je, inače, utvrđeno prisustvo nepoznate supstance, za koju se smatra da je uzrok pomora ribe. Navodno je supstanca stigla iz pravca Kule i Vrbasa.

- Preliminarne, nezvanične analize upućuju na to da je riba uginula usled nedostatka kiseonika u vodi. Pretpostavljamo da je u Kanal ubačena materija organskog porekla, ali sačekaćemo detaljne analize - kazao je Nemanja Ivanović, načelnik Pokrajinske inspekcije za zaštitu prirode i ribljeg fonda.


PROČITAJTE I:Obnova vredna milione evra: Rekonstrukcija tri klinike u KC Vojvodine


Pecaroši navode da je stradala riba u delu vodotoka iz smera Vrbasa, a da je pomor najprimetniji na potezu od starog šlajza nizvodno, do izlaska iz Srbobrana prema Turiji.

- Među mrtvom ribom najviše je smuđa i štuke, od mlađi do krupnih komada, a primećeni su i kapitalni primerci soma. Voda je uzburkana, jer su jata ribe, koja nije uginula, krenula ka površini u potrazi za kiseonikom. Ugrožena riba je plen galebova, koji kruže nad vodom - opisuju ribolovci.

Foto N.Bugarski

Oni napominju da pomor ribe nije novost na VBK, a da je i ova najnovija katastrofa, kao i sve ranije, počela tokom vikenda i noću. Iz "Voda Vojvodine" saopšteno je da čim su ribočuvari tokom redovnog obilaska Kanala konstatovali uginuće ribe odmah reagovali i obavestili sve nadležne službe i inspekcije.

- Uzeti su uzorci kanalske vode za ispitivanje, a uzorci uginule ribe poslati su na analizu u laboratoriju Naučnog instituta za veterinarstvo u Novom Sadu - rekla je portparolka JVP "Vode Vojvodine" Anica Dugalić.


ODGOVORNIH JOŠ NEMA

Ribočuvari su uklonili velike količine uginule ribe, a bućkanjem vode (eracijom) razblažuje se koncentracija nepoznate supstance. Ogorčeni građani sumnjaju da će biti otkriven vinovnik pomora, naglašavaju da dosad niko nije odgovarao zbog sličnih incidenata, jer je, kako kažu, jeftinije platiti kaznu nego ugraditi prečistač otpadnih voda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

goga

07.11.2019. 06:39

Ovo je zlocin i krivce treba strogo kazniti,zatvaranjem objekta i velika novcana kazna,bilo gde u svetu ovo se nikad nebi desilo jedino na Balkanu jer niko nepostoju zakon a jos manje prirodu!!

Miki

08.11.2019. 16:57

Krivca treba naći i osuditi na doživotnu robiju.U nikom slučaju uslovno. Takav ne preza ni od pomora ljudi.

Goran.

11.11.2019. 09:32

Sada stupaju na scenu veza, prijatelji,kumovi,rođaci ako nema toga onda se daje novac da se sve zataška.Zamaže se oči javnosti sa po nekom izjavom ali počinioca nema .Možemo da osnujemo bilo koju nacionalnu labaratoriju i badava sve dok se kao ljudi i društvo ne promenimo .Svi to dobro znamo samo je pitanje dali to želimo da priznamo Trunemo u korupciji u svim slojevima države počev od zdravstva,prosvete,prava itd .....