ODUŠEVLjENE lepotom naših svetinja na Kosovu i Metohiji, manastirima Gračanica, Visoki Dečani, Budisavci i drugim koje su obišli u prethodnih nekoliko dana, Radmila Savić i Ljiljana Ristić, humanitarke iz Beča, istovremeno su i ogorčene situacijom u kojoj se nalazi srpski narod na Kosmetu. Posle obilaska sela u Kosovskom Pomoravlju, socijalno ugroženih porodica na centralnom delu KiM, ali i severu Kosmeta, sumirajući utiske, ove dve žene kažu da su istovremeno i ponosne i tužne.

- Uprkos poražavajućem utisku o životu našeg naroda koji, najblaže rečeno, na Kosmetu živi u potlačenom položaju, ponosne smo na našu decu, njihove roditelje i sve one koji opstaju u tim mukotrpnim uslovima. Jer, osim nedostatka slobode kretanja, koja je osnov svega, život u stalnoj neizesnosti je mučan i težak - iznosi Radmila svoje prve utiske.

Pored dece koja su, kako kažu Radmila i Ljiljana, heroji naše današnjice, jednako je teško i njihovim roditeljima. U vezi s tim, navode slučaj porodice Vićentijević, odnosno samohrane majke koja sa četvoro dece živi u maloj, trošnoj kući. I dok napominju da su tokom svake posete donirale pomoć u novcu, namirnicama, odnosno sredstvima za higijenu, kažu da su deci u Cernici darovale i školski pribor i slatkiše.


PROČITAJTE JOŠ - UGLEDNI "FIGARO" O PATNjAMA SRBA NA KiM: Trpe nasilje ugledajući se na bogatu prošlost (FOTO)- Susret sa decom u Cernici za nas je bio veoma emotivan. Ona su bila srećna što smo došli, a mi smo tu posetu završile u suzama - priča Radmila, i podseća da je u maju učenicima škole "Branko Radičević" iz Cernice prosleđena humanitarna donacija od 2.700 evra prikupljanih na humanitarnoj večeri u Beču, kao i da su im dostavljena tri kompjutera.


Ljiljana Ristić obradovala najmlađe Foto Privatna arhiva


Posle posete Kosovskom Pomoravlju, u planu humanitarki iz Beča bio je i obilazak porodice Džavrić iz Brestovika kod Peći, Draška (44) i njegove supruge Dijane (34), koji imaju bolesnog petogodišnjeg Aleksandra i tri godine starijeg Jovana, a kojima su i ranije slale novac.PROČITAJTE JOŠ - Arno Gujon: Prištini smeta istina, zato mi ne daju na Kosovo


- Srećne smo što smo obišle i petočlanu porodicu iz Dobrotina kod Gračanice, kojoj smo uručile kompjuter za troje dece, ali i manastir Budisavci, gde nekoliko starijih monahinja opstaje u albanskom okruženju, baš kao i monahinje u Manastiru Pokrova Presvete Bogorodice u Đakovici - ističe Ljiljana Ristić, koja sa Radmilom organizuje humanitarne akcije u Beču, i najavljuje još šire i brojnije akcije prikupljanja pomoći širom Austrije za Srbe na Kosmetu.


- Do sada smo slale pomoć posredstvom naših saradnika na Kosmetu, a sada smo se i svojim očima uverile u to kome je ona najpotrebija u našoj južnoj pokrajini - kažu Ljiljana i Radmila, i dodaju da im je poseta našim svetinjama na Kosmetu ulila dodatnu energiju za dalje akcije prikupljanja pomoći za srpski narod na Kosovu i Meothiji. I do sada su, kako kaže, humanitarne akcije organizovale srcem, a od sada će im pred očima biti i slike manastira koji su ne samo među najstarijim, već i jedinstveni i najlepši na svetu.POMOĆ I ZAHVALNOST

I dok podsećaju na akcije koje su i ranije uz pomoć saradnice Ljiljane Perović iz Zubinog Potoka sprovodile, posle tekstova u "Novostima" o porodici Košević izbegloj iz Hrvatske u okolinu Zubinog Potoka, porodici Džavrić iz Brestovika kod Peći i još nekoliko porodica, Radmila i Ljiljana ističu potrebu da zahvale mnogobrojnim donatorima iz Beča. Zahvalnost duguju Ostoji i Gospi Matić, Slavici Kos, Helgi Rigler, vlasnici restorana u Beču, Milenku Šoškanu, dok su posebno zahvalne Slavenu Ristiću iz Republike Srpske, koji se, kako naglašavaju, pridružio mnogim donacijama i najavljuje da će to raditi i ubuduće.