ZAHVALjUJUĆI pomoći Francuske humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo", poljoprivredni kompleks narodnih kuhinja nazvanih "Majka devet Jugovića" u Novom Brdu je dobio dve nove štale.

Projekat je realizovan u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom, koštao je od 85.000 evra, a omogućio je da farma za krave muzare udvostruči kapacitete i poveća proizvodnju.

- Posebno je značajno to što će iz Novog Brda biti bolje snabdevanje narodnih kuhinja od kojih svakodnevno zavisi više od 2.000 ljudi, pa će manje zavisiti od donacija i postati samoodrživije. Konkretno, farma će umesto dosadašnjih 26, moći da gaji pedesetak krava za mužu i 30 teladi. Ali, povećanje kapaciteta iziskuje i veći skladišni prostor, pa smo finansirali i postavljanje jedne hladnjače koja će se nalaziti pored Mlekare - ističe predsednik udruženja "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon.

PROČITAJTE JOŠ - APARATI ZA GRAČANICU I PASJANE: Donacija humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“ dvema ustanovama na Kosmetu


Podsetimo, tokom minulih sedam godina, humanitarci iz Francuske su - u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom - obezbedili novac za izgradnju pet farmi, te po jedne mlekare i fabrike za pasterizaciju voća i povrća na Kosovu i Metohiji. I upravo zahvaljujući takvim investicijama, zaposlenje je dobilo dvadesetak ovdašnjih ljudi koji više ne žive od humanitarne pomoći, već od vlastitog rada.