Izvoze u Evropu, SAD i Japan, a prave fabriku u Srbiji: Nemci (g)rade u Svilajncu

Z. GLIGORIJEVIĆ

31. 10. 2019. u 07:31

Kompanija HDT kao deo "Beha grupe" 1. novembra započinje radobe u Slobodnoj zoni

Извозе у Европу, САД и Јапан, а праве фабрику у Србији: Немци (г)раде у Свилајнцу

Milanović (levo) sa Nemcima

POTPISIVANJEM ugovora između lokalne samouprave u Svilajncu i nemačke kompanije HDT koja se - kao deo "Beha grupe" - bavi elektronikom, ozvaničena je kupovina jednog hektara zemljišta u Slobodnoj zoni, gde će novi investitor 1. novembra započeti izgradnju fabrike za proizvodnju elektronskih mernih instrumenata.

Objekat će se prostirati na više od 2.000 kvadrata i trebalo bi da u rad bude pušten 1. aprila 2020. Planirana investicija iznosi oko milion evra, a kompanija orijentisana ka izvozu na tržišta zapadne Evrope, SAD i Japana je već iskazala potrebu za više od 100 radnika.


- Ovo je nova potvrda opravdanosti našeg strateškog opredeljenja da u Svilajncu formiramo Slobodnu zonu, te da istovremeno u ovdašnjoj srednjoj školi otvorimo nove smerove i među prvima se uključimo u proces takozvanog dualnog obrazovanja. Danas smo već napravili dva odlučujuća koraka, jer je "Beha grupa" kupila zemljište, a naša administracija je pripremila kompletnu dokumentaciju - naglasio je prvi čovek Svilajnca Predrag Milanović koji je predstavnicima nemačke kompanije odmah uručio i građevinsku dozvolu.

- U konkurenciji više opština, odlučili smo se za Svilajnac jer je ovdašnje rukovodstvo veoma kooperativno i ažurno. Pritom, nama je dugoročna saradnja od presudne važnosti, jer smo, bez obzira na tradiciju i multinacionalni koncept rada, ovde ipak stranci. Zato je, na našoj lestvici od 1 do 10, Svilajnac dobio ocenu 11 - izjavio je Beha.


BEOGRAD

DIREKTOR "Beha grupe" Lars Beha je, uz podsećanje na to da posluju duže od pola veka i - pored fabrika u Kini i Nemačkoj - imaju i razvojni centar u Beogradu, naglasio da je to presudno uticalo na odluku da investiraju u Srbiji.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije