Nezaposleni, i zaposleni stanovnici Sivca, najvećeg vojvođanskog sela, i ove jeseni radili su kao sezonci na severu Italije, gde su brali jabuke. Zaposleni su uzeli neplaćeno odsustvo od mesec dana, jer su za to vreme u Italiji zaradili tri svoje prosečne plate u našoj zemlji. Sivčani tradicionalno beru jabuke u pokrajini Trentino-Južni Tirol, u selima Banko, Livo, Mezokorona i Kloc.

- Posao nije težak, jer ima dovoljno vremena za odmor. Radi se pre podne od 8 do 12 i po podne od 13.30 do 18.30. U obe smene imamo pauze za marendu i cigarete. Jabuke beremo sa specijalnih mašina na ravnim terenima i sa merdevina na strmim - opisuje Zoran Šarančić, koji je ove sezone peti put radio u Klocu.

PROČITAJTE JOŠ -ISPLATIVO ULAGANjE: Umesto vinove loze, sade jabuke i lešnike

Pečalbu na Apeninskom poluostrvu započela su pre skoro tri decenije dvojica Sivčana, Momčilo Šimun i Miroslav Plavšić. Šimun kaže da su te 1990. godine krenuli u Italiju "naslepo", jer su čuli da tamo može dobro da se zaradi.

- Spavali smo u parku sa crncima, dok nas nije "pokupio" neki čovek i odveo da beremo jabuke u okolini Trenta. Od tada svake godine odlazim tamo. Izostao sam samo dvaput, kad su mi umrli roditelji - ispričao je Šimun.

On je, kao veteran, i ove sezone ostao duže kod gazde, da pomogne oko sređivanja voćnjaka i isporuke jabuka.

Sivački sezonci u Italiji imaju odličan smeštaj - dve sobe, dnevni boravak, kupatilo i kuhinju, u kojoj sami pripremaju hranu, ali ih i gazde počaste za ručak ili večeru lazanjama ili picom.

Foto Privatna arhiva

- Naš gazda je malo prgav, ali pravičan. Zahteva da sve bude po planu, da nema zabušavanja. Mi smo tamo dobri i poštovani radnici. Pored nas, jabuke beru i Makedonci, Poljaci, Belorusi i Rumuni - navodi Šarančić.

Plodovi se obavezno skidaju sa peteljkom i ne smeju da se stiskaju, a pažljivo se stavljaju u kašune, velike plastične korpe. Koliko su Sivčani vešti i vredni, svedoči to što su posao ove sezone završili nekoliko dana pre roka, oduzimajući sebi deo zarade. Satnica je na nekim plantažama 7,5, a na drugim 8 evra. Kad se odbiju troškovi za putovanje do Italije i nazad, za radnu vizu, prijavu i osiguranje, kao i hranu i higijenu, zaradi se, ističu sivački pečalbari, više od hiljadu evra za mesec dana.


DIRIDARENjE

Manji broj Sivčana odlazi u Italiju i tokom leta, na takozvano diridarenje, proređivanje mladih jabuka, kako bi se sprečio preobilan rod i poboljšali kvalitet i veličina plodova. Šarančić kaže da je satnica za taj posao za pola evra manja, iako je teži od berbe jer se radi po velikim vrućinama, a sitni plodovi, koje treba odstraniti, skriveni su u lišću. Diridarenje traje nešto duže od berbe, pa različite satnice donesu istu zaradu na oba posla.