U NAKOVU, kod Kikinde, na parcelama na kojima su pre Drugog svetskog rata Nemci najviše gajili vinovu lozu, meštani sada sve češće podižu druge voćnjake. Osim jabuka u zasadima je sve više lešnika, pa trenutno u ovom selu, na samoj granici sa Rumunijom, ima oko 20 hektara pod leskom.

Vlasnik jednog mladog voćnjaka je Radovan Zorić (51), koji sa suprugom i dvojicom sinova, petu godinu proizvodi lešnike. Njegov voćnjak od dva hektara, nalazi se na svega sedam kilometara od Kikinde i tek treba da donese značajnije prihode ovoj porodici.


PROČITAJTE JOŠ - Čadež: Tržište UAE doneće nam 4,5 milijarde potrošača


- Pre pet godina podigli smo voćnjak, jer mislimo da to može da bude dobar posao za moje sinove. Već smo se bavili ratarstvom, sejemo suncokret, kukuruz i žito, ali smo želeli da imamo još neku proizvodnju koja će nam doneti veći prihod. Opredelili smo se za koštunjavo voće i na dva hektara zasadili 920 stabala lešnika. Gajimo četiri sorte: tonda romana, enis, kosford i tonda bjanka i zasad smo zadovoljni. Voćnjak je već počeo da rađa, još su to mali prinosi, ali su se sorte koje smo odabrali pokazale dosta dobro. Veći prihod, kada se vraća uloženi novac, očekuje se tek od sedme, a pun rod tek oko desete godine - objašnjava Zorić.

Da bi se formirao značajniji zasad, poput Zorićevog, potrebna su velika ulaganja. Sem zemljišta koje su kupili mnogo ranije, još oko 20.000 evra uložili su za nabavku sadnica, ograđivanje imanja, sistem za zalivanje "kap po kap" i drugu opremu. Zato je voćnjak dobio izgled za pohvalu. Zemljište koje imaju dosta je pogodno za gajenje leski, jer je peskovito.

- Sve smo finansirali iz sopstvenih sredstava, a onda smo koristili podsticaje od države, dobili smo povraćaj novca za traktor, za sadnice i za automizer. Nadamo se da će ovo biti dobar posao. Zadovoljni smo rodom iako je ove godine lešnika manje nego prošle. Međutim, naš cilj trenutno nije prinos, već želimo da podignemo voćnjak i da ga proširimo. Mi smo ove godine imali 600 kilograma lešnika u ljusci, a trebalo bi da se dobije četiri kilograma očišćenih lešnika po stablu. Po toj računici mi za pet godina bi trebalo da imamo prinos od 3.600 kilograma jezgra lešnika - kaže najstariji Zorić.

Porodica Zorić

U posao su podjednako uključeni supruga i sinovi Dejan (28) i Siniša (24). Niko od četvoro Zorića nema drugi posao i svi su u poljoprivrednoj proizvodnji. Sinovi ne nasleđuju samo voćnjak već žele da žive na selu i tu jednog dana osnuju svoje porodice.

- Naš plan je da podignemo još jedan ovakav voćnjak, takođe lešnika. Za njih se opredeljujemo jer nam nisu potrebne hladnjače, kao za drugo voće. Lešnik može da stoji i čeka kupca. Završio sam Mašinsku školu u Kikindi, ali ne nameravam da tražim posao u struci. Svoju budućnost vidim u poljoprivredi, jer je lepo raditi na svom imanju i biti svoj gazda. Mislim da proizvodnja lešnika može da bude dugoročno isplativ posao - kaže Dejan Zorić.


UVERENI DA SE ISPLATI

TRENUTNA cena lešnika je oko 1.000 dinara za kilogram, a sve što proizvode Zorići prodaju na pijaci u Kikindi, deo u Novom Sadu, a kupe i poznanici i prijatelji.

- Opredelili smo se za ovo voće, jer je računica da je hektar lešnika isplativ kao 17 hektara u ratarstvu - kaže Radovan Zorić.