NjEGOVA želja je da posetiocima parka u bašti Gradske kuće u Zrenjaninu na slikovit način dočara istorijski period u kojem je postojala Bečkerečka tvrđava. Zato akademski slikar Viorel Flora pravi mini-izdanje tvrđave od kamenja koje je pronađeno u dvorištu Gradske kuće.

Centralni deo zida novog zdanja nalazi se ispod murala na kojem su motivi nekadašnje tvrđave, a na njemu je kamen sa uklesanom godinom izgradnje prve županijske zgrade 1784. godine, a u koju je tada ugrađen kamen iz srušene Bečkerečke tvrđave.PROČITAJTE JOŠ - Srpske svetinje na Ilićevom placuGradnju Bečkerečke tvrđave završio je nadvojvoda Ferdinand Habzburški 1528. godine, kao strateški vojni toponim u sistemu austrijske odbrane od turskih osvajačkih pohoda. Tvrđava je do temelja srušena tokom 1701. godine na osnovu odredbi Karlovačkog mira, sklopljenog 26. januara 1699. u Sremskim Karlovcima između Austrije, Poljske i Venecije s jedne, i Osmanskog carstva, s druge strane.

Prilikom posete Gradskoj kući, novinari kineske agencije Ksinhua i predstavnici kompanije "Linglong" bili su fascinirani podatkom da će zgrada naredne godine obeležiti dve stotine godina od završetka gradnje.