Vratite se u bronzano doba: Grnčarija iz vatinske kulture u Paraćinskom zavičajnom muzeju

Z. RAŠIĆ

utorak, 29. 10. 2019. u 06:45

Вратите се у бронзано доба: Грнчарија из ватинске културе у Параћинском завичајном музеју

Foto Z.R.

Projekat zasnovan na eksperimentalnoj arheologiji ostvaren je u saradnji grnčara i arheologa iz Nemačke, Mađarske, Španije i Srbije

GODINU i po od početka međunarodnog kulturološkog projekta "KRAFTER - Evropa finansira bronzanodopske grnčare", u Zavičajnom muzeju "Paraćin" otvorena je izložba replika posuda iz perioda vatinske kulture. Autor, paraćinski keramičar Dejan Jovanović, pripremio je izložbu nakon što je, eksperimentalnom arheologijom, omogućena rekonstrukcija grnčarskih stilova u svakom od četiri regiona Evrope, poznatim po izradi grnčarije u bronzanom dobu.

PROČITAJTE JOŠ - Tragovi naselja iz gvozdenog doba unutar zidina Kremlja

Muzeju grada na Crnici je pripao rad na oživljavanju vatinske kulture regiona centralnog Balkana. Realizator projekta, viši kustos arheolog Vesna Vučković, ističe da je osnovna zamisao bila rekonstrukcija tehnologije izrade bronzanodopske keramike, koja je u službi razvoja grnčarskog zanata.

- To je višeslojni projekat koji se zasniva na eksperimentalnoj arheologiji, naučnom istraživanju i dokumentarnom filmu, a ostvaren je u saradnji grnčara i arheologa iz Nemačke, Mađarske, Španije i Srbije. Keremičari u svakoj od pomenutih zemalja radili su replike posuda grnčarskim stilom tog regiona iz bronaznodopskog perioda, što su zabeležila četiri reditelja, i tako su nastala četiri dokumentarna filma - objasnila je Vučkovićeva.

IZAZOV

DOKUMENTARNI film "Tajne vatinske grnčarije" snimio je Vladan Caričić:

- Bio je poseban izazov raditi naučni film, ali ja sam najveću inspiraciju našao u nekadašnjem razgovoru sa akademikom Milutinom Garašaninom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije