NE ZNAJU KAKO ĆE PREGURATI ZIMU: Miloš (12) je vrlo dobar đak, a gladan ide u školu

D. ZEČEVIĆ

ponedeljak, 28. 10. 2019. u 17:41

НЕ ЗНАЈУ КАКО ЋЕ ПРЕГУРАТИ ЗИМУ: Милош (12) је врло добар ђак, а гладан иде у школу

Porodica Keljević ispred udžerice u kojoj živi Foto D. Zečević

Porodica Keljević kod Zubinog Potoka, živi u izuzetno teškim uslovima, već šest godina u prinudnom smeštaju

NE znam kako ćemo ovde dočekati zimu. Kuća ne samo što je stara i neuslovna, već prokišnjava i izuzetno je hladna. Mada smo supruga i ja navikli na težak život, žao nam je zbog ovog deteta - ovim rečima dočekuje nas Vučina Keljević (47), iz okoline Zubinog Potoka, sa suprugom Snežanom (56) i dvanaestogodišnjim sinom Milošem, ispred stare udžerice, nezamislive za život u ovom vremenu.


PROČITAJTE JOŠ -DA LI STE GA VIDELI? Nestao Petar (13) iz Stare Pazove (FOTO)


Neuslovna kuća u kojoj žive već šest godina, Keljevićima je - privremeni smeštaj. Ne kažu dom, jer je objekat na kome su u prednjem delu vidljivi blato i daske - sve osim to.

- Nažalost, veoma smo lošeg materijalnog stanja. Ja radim u zemljoradničkoj zadruzi i primam minimalnu platu, od koje nismo u stanju da preživimo. A pošto ovde nemamo imanje, gajimo samo jednu svinju - kaže Vučina, kao da ovom pričom želi da nas spreči da uđemo u kuću bez svetlosti i sa zidovima iz kojih se oseća vlaga.

Uvodi nas, ipak, Snežana. Objašnjava da im smeštaj u toj nazovi kući plaća lokalna samouprava, nada se da će im u međuvremenu pronaći neko bolje rešenje.

Dva starija sina, Miloš (21) i Milan (17), nalaze se kod Snežanine braće.

- Jednostavno, nismo mogli da ih prehranimo - kaže skrušeno Snežana.

U prostoriju koja im je i dnevni boravak i spavaća soba, ulazi Miloš...

- Najteže nam je zbog deteta. Mi smo pregurali pola života, ako ne i više, ali ono ispašta. Često ode gladan u školu, jer nemamo novca da mu damo da kupi užinu - ne skrivajući suze govori Snežana, dok Miloš stidljivo odgovara da je vrlo dobar đak.

Slika Keljevića ispred neuslovne kuće, prinudnog smeštaja, govori više od reči, poseta ovoj porodici zaista ostavlja teške misli. Zar neko u 21. veku zaslužuje ovakav život?


DODELjENI STAN KORISTI DRUGA PORODICA

DOK predstavnici Opštine Zubin Potok ne odgovaraju na naše telefonske pozive, Rade Utvić, direktor Zemljoradničke zadruge, ističe da je Keljevićima pre nekoliko godina dat stan na korišćenje, ali je opština zahtevala da se on ustupi drugoj porodica, koja posle određenog roka nije želela da ga napusti. Svi tvrde da Keljevići imaju prvao na stan, meštani Zubinog Potoka su svesni toga koliko su oni nemoćni da se izbore za svoje pravo, dok nadležne službe ne reaguju na njihov slučaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije