VRANjSKA gimnazija, povodom velikog jubileja koji će obeležiti 1921. - 140 godina postojanja, priprema Enciklopediju znamenitih ličnosti koje su obeležile burnu istoriju ove ustanove.

Gimnazija koja danas nosi ime najpoznatijeg Vranjanca, jednog od najznačajnijih srpskih pisaca Bore Stankovića, pravi je svetionik znanja i obrazovanja na krajnjem jugu Srbije, a njen ugled i renome stvarale su generacije profesora i učenika.

Profesori su bili Radoje Domanović, čuveni srpski satiričar, Jaša Prodanović, državnik i književnik, Ljuba Davidović, osnivač Demokratske stranke, Đorđe Ničić, biolog i prvi direktor vranjske gimnazije, i Milan Vlajinac, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu. Među učenicima koji su u kasnijem životu proslavili ime gimnazije su književnik Borisav Stanković, autor drame Koštana i romana "Nečista krv", istoričar i etnograf Jovan Hadži-Vasiljević, čuveni pravnik Đorđe Tasić, jedan od najvećih matematičara na ovim prostorima Dragoslav Mitrinović, kao i njegova sestra Ružica Mitrinović, prva žena diplomirani astronom u Srbiji.


PROČITAJTE JOŠ -ŽELI ŽIVOT PREDAKA: Lutao po belom svetu, a sad sanja kuću od slame


Gimnazija je uputila javni poziv da se prikupe podaci o svim slavnim, znamenitim i uspešnim profesorima i učenicima u periodu od 1881. do 2001. godine, kaže direktorka Suzana Mišić Stanković.


- Mi smo pre tri i po godine priredili izložbu o našim najznačajnijim učenicima i profesorima i želimo da upotpunimo našu dokumentaciju ukoliko smo nekoga izostavili, a znamo da znamenitih Vranjanaca danas ima svuda po svetu. Enciklopedija će biti podeljena po oblastima - nauka, kultura, politika, umetnost, privreda, a već je formiran redakcijski odbor sastavljen od naših profesora i hroničara Vranja, koji će prirediti ovo izdanje - kaže direktorka.

Suzana Mišić

Vranjska gimnazija je osnovana aktom Ministarstva kneževine Srbije 8. avgusta 1881. godine, četiri godine nakon što je Vranje oslobođeno od Turaka. Granica gimnazijske oblasti u to vreme je sezala do Gnjilana, Kumanova i Skoplja, a među učenicima je bilo i onih iz Crne Gore, Bosne i Austrougarske. Kada je Vranje bilo okupirano u Drugom svetskom ratu, ovdašnja gimnazija je bila jedina u Srbiji koja je prestala sa radom, čime je pokazana hrabrost i prkos prema bugarskom okupatoru. Od 1959. škola nosi ime čuvenog književnika Bore Stankovića.