PROIZVOĐAČ kablova za auto-industriju PKC je u smederevskoj industrijskoj zoni počeo izgradnju novih pogona, što je investicija zahvaljujući kojoj će narednih godina posao dobiti još 1.200 ljudi. Početku radova su prisustvovali gradonačelnik Jasna Avramović, predstavnici PKC i kompanije ITG iz Smedereva, koja je zadužena za realizaciju ovog posla.

Kako je najavljeno, novi pogoni PKC će se prostirati na 11.000 kvadratnih metara, a plan kompanije, koja uglavnom proizvodi kablovske snopove za komercijalna vozila, jeste da u kupovinu i infrastrukturno opremanje zemljišta, te sticanje svojine nad postojećom halom i za njenu rekonstrukciju, ukupno investira 20 miliona evra.

- Posle HBIS, za Smederevo je PKC najbitnija fabrika, bez dimnjaka i potpuno posvećena ekologiji - naglasila je Jasna Avramović, i podsetila na to da su Finci u grad na Dunavu došli pre četiri godine.

PROČITAJTE JOŠ:
Tabaković: Strane direktne investicije dostigle dve milijarde

Lokalna samouprava se za izgradnju hale za ovog investitora kreditno zadužila za oko 7,8 miliona evra, a nedavno je prihvatila njegovu ponudu da je otkupi za 6,3 miliona.


RADE U POLA SVETA

PKC u Srbiji trenutno zapošljava 1.509 radnika i 36. je kompanija koja reinvestira našoj zemlji. Od 200 firmi koje su uz podršku Vlade došle u Srbiju, svaka peta je ovde otvorila drugi, treći ili četvrti pogon.

PKC grupa, inače, ima 23 proizvodna pogona u Brazilu, Kini, Nemačkoj, Litvaniji, Meksiku, Poljskoj, Rusiji, SAD i Srbiji, pa ukupno zapošljava više od 28.000 ljudi.