CRNICA U NOVOM KORITU: Završetak međunarodnog projekta zaštite Paraćina od velikih voda

Z. RAŠIĆ

subota, 26. 10. 2019. u 06:46

ЦРНИЦА У НОВОМ КОРИТУ: Завршетак међународног пројекта заштите Параћина од великих вода

Foto Z. Rašić / Koordinator Miloš Tomić

Mobilne brane će po potrebi moći da zaštite grad od bujica

PET godina od katastrofalne poplave na teritoriji paraćinske opštine, konačno se završava izgradnja novog sistema odbrane u gradu na Crnici.

Desetak kilometara korita pomenute reke - od Glavice, do ušća u Veliku Moravu - dobilo je sasvim novi izgled jer je produbljeno, obale su urađene u kamenu, a kroz grad je napravljena nova kineta, odnosno odvod za bujice.

- Planirano je da projekat bude okončan 25. oktobra, ali očekujemo produžetak za oko mesec dana i dodatna sredstva kako bi se kineta produžila zarad još većeg stepena zaštite - kaže koordinator Miloš Tomić, napominjući i to da je glavni most još zatvoren za saobraćaj jer se postavlja temelj za mobilnu opremu koja će štititi od poplavnog talasa.

PROČITAJTE JOŠ: Poplave čekamo spremni

Sa obe strane mosta će se ti temelji - napravljeni kao šine, zbog nesmetanog odvijanja saobraćaja - spojiti sa obalnim zidovima, isto je predviđeno i za veliki most kod "Elektrodistribucije", ali se čeka republička saglasnost.

Dotad se završavaju i nove pešačke staze. Uređeno je i popločano još 400 novih metara, pa je sve spremno za postavljanje javne rasvete i klupa koje će ukrasiti šetalište dugo ukupno četiri kilometra.


RAMPE ZA ODRŽAVANjE


ZBOG toga što novo korito Crnice treba i održavati, Tomić najavljuje i izgradnju pristupnih staza do same reke, te dve rampe za silazak građevinskih mašina u korito - kod "Elektrodistribucije" i u najnižem delu takozvanog Donjeg parka, u centru grada.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije