Ne smiruju se požari u južnoj Srbiji: Stanjevine opet u plamenu

A. ROVČANIN

24. 10. 2019. u 08:15

Не смирују се пожари у јужној Србији: Стањевине опет у пламену

Foto A. Rovčanin

U Prijepolju gori deponija, a kraj Nove Varoši pašnjaci i nisko rastinje

VATROGASCI i radnici lokalnog komunalnog preduzeća već dva dana gase požar koji je u utorak uveče izbio na deponiji "Stanjevine" kod Prijepolja. Ovoga puta je plamen zahvatio deo nedaleko od napuštene strugare, dok u susednoj Novoj Varoši, na površini od nekoliko hektara, gore pašnjaci i nisko rastinje.


Podsetimo, nesanitarna deponije "Stanjevine" je već decenijama najveći ekološki problem u Prijepolju, a od početka godine je gorela čak četiri puta. Sada se gust dim širi duž limske doline. Srećom, vatrogasci su blagovremeno intervenisali, pa nema opasnosti od širenja na susedni objekat...


- Požar gasimo vodom, pa se sa deponije širi prigušeni dim i tako će biti sve dok radnici Javnog komunalnog preduzeća "Lim" ne počnu nasipanje zemlje - kaže komandir Vatrogasno-spasilačke jedinice u Prijepolju Vujadin Kovačević.


U velikom poslu su i njihove kolege iz Novoj Varoši gde u Gornjoj Beloj Reci - na međi između novovaroške i čajetinske opštine - na površini od nekoliko hektara, gore nepokošene livade, pašnjaci i trnje. Nema ugroženih objekata, a prvi čovek lokalne samouprave Radosav Vasiljević objašnjava da, zbog nepristupačanog terena, cisterne ne mogu da priđu žarištu, pa vatrogasci buktinju gase uz pomoć naprtnjača.


Pročitajte još: BORBA SA VATRENOM STIHIJOM: Stanjevine ponovo gore


- Najvažnije je da su sprečili širenje požara ka visovima Murtenice, a olakšavajuća okolnost je to što vetar duva u suprotnom smeru, pa usporava dalje razbuktavanje - zaključuje Vasiljević.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije