Obuka u Kruševcu: U susret vanrednim situacijama

S. BABOVIĆ

23. 10. 2019. u 08:24

Обука у Крушевцу: У сусрет ванредним ситуацијама

Foto: S. Babović

U Kruševcu počela obuka novih specijalizovanih jedinica civilne zaštite. Podrška Vatrogasno-spasilačkim jedinicama i van Rasinskog okruga

KRUŠEVAC će dobiti još dve specijalizovane jedinice Civilne zaštite. Najpre je, 21. oktobra, startovala obuka članova novog Voda za zaštitu od požara, a juče je - u kasarni "Car Lazar", gde je sedište 246. bataljona ABHO Vojske Srbije - počela edukacija iz oblasti radiološko-hemijsko-biološke zaštite.


Osposobljavanje civila je važno za buduću podršku profesionalnim vatrogasno-spasilačkim jedinicama, u slučaju većih elementarnih nepogoda i drugih nesreća, tim pre što se godišnje prosečno beleži oko 1.500 intervencija.


- Specijalizovane jedinice Civilne zaštite formira Sektor za vanredne situacije MUP Srbije, pa su na našoj teritoriji dosad već kompletirani timovi za zaštitu od požara, spasavanje na vodi i pod vodom, RHB zaštitu i pružanje prve pomoći - kaže načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Rasinskom okrugu Aleksandar Lazarević. - Neke od jedinica su već bile aktivirane i van Kruševca, na teritoriji Vranja i Čačka, pa predstavljaju važnu podršku profesionalnim vatrogascima kojih u okrugu ima ukupno 84.


Jedinica za spasavanje na vodi i pod vodom ima 12 pripadnika, a jedinice za požare na otvorenom i RHB zaštitu po tridesetak, koliko i tim specijalizovan za pružanje prve pomoći.


- Zasad se još upoznajemo, ali ubrzo na red dolazi konkretna obuka koja se odnosi na protivpožarna dejstva i rukovanje opremom - objašnjava komandir Drugog voda Vatrogasne jedinice Civilne zaštite za zaštitu od požara Aleksandar Miljković.Inače, prva predavanja civilima vatrogascima su se odnosila na pružanje prve pomoći.


Pročitajte još: Obučavaju se da štite


- Učimo od početka da i signalizacija baterijskom lampom na mestu nesreće može biti od izuzetne važnosti jer je bitno da savladaju samostalno pružanje prve pomoći, te da na kraju, sa našim timom, obezbede adekvatno medicinsko zbrinjavanje - kaže načelnik Hitne službe dr Gordana Simić. - Jednako je važno i da spreče nestručno delovanje ljudi koji bi da pomognu, ali ne znaju kako. Jer, i to može dodatno da pogorša stanje ugroženih.

Aleksandar Lazarević


ZAKONSKA OBAVEZA

OBUKA Specijalizovane jedinice Civilne zaštite za zaštitu od požara će trajati do 25. oktobra, dok će njihove kolege zadužene za RHB zaštitu edukaciju okončati nekoliko dana ranije.

Podsetimo, obučavanje civila je predviđeno i Zakonom o vanrednim situacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije