Lepote Velike Morave dočarane na izložbi u Svilajncu

Z. Gligorijević

22. 10. 2019. u 06:41

Лепоте Велике Мораве дочаране на изложби у Свилајнцу

Foto Z.Gligorijević

U Prirodnjačkom centru obeležen treći Međunarodni dan predela. Postavka od 50 fotografija uskoro i u Beogradu

U PRIRODNjAČKOM centru Srbije je otvorena izložba pod nazivom "Predeo i vode", a više od 50 fotografija izloženih u Svilajncu prikazuje karakteristično kulturno materijalno i nematerijalno nasleđe. Direktor ustanove Jasminka Luković Jagličić kaže da su, u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, prikazali tipove i karaktere predela Velike Morave, a Šumarski fakultet je studentskim radovima dočarao dinamiku vode. Specijalni rezervati prirode "Zasavica" i "Gornje Podunavlje" su, pritom, angažovali profesionalne fotografe i predstavili se u najboljem svetlu.

Pročitajte još: U Prirodnjačkom centru izložba "Predeo i vode"

- Nije slučajno to što se Treći međunarodni dan predela, koji je ustanovio Savet Evrope, proslavlja baš u Svilajncu, gde, osim Prirodnjačkog centra Srbije, postoje i ogromni resursi za zaštitu i ekonomsko unapređivanje - naglasila je pomoćnik resornog ministra Biljana Filipović Dušić, najavljujući da će postavka biti izložena i u Palati "Srbija", te u Etnografskom muzeju.

Predsedavajuća Evropskoj konvenciji o predelu SE Magelon Dežan Pons je ocenila da Prirodnjački centar Srbije predstavlja dragoceni punkt za obrazovanje, naročito mladih.

Foto Z.Gligorijević

KONVENCIJA

SRBIJA je Evropsku konvenciju o predelu potpisala 2011. i pridružila se grupi zemalja koje su pokazale brigu o održivom razvoju, odnosno uspostavljanju ravnoteže između prirodnog i kulturnog nasleđa. Pravila Konvencije su uvrštena u važna podzakonska akta, te urbanističke i prostorne planove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije