Širi se danska fabrika u Rumi, novi radnici mogu da očekuju platu iznad proseka

S. Kostić

22. 10. 2019. u 07:41

Шири се данска фабрика у Руми, нови радници могу да очекују плату изнад просека

Foto S.Kostić

Kinesko-danski "Helt ker Evropa" koji se bavi proizvodnjom memorijske pene širi poslovanje

NAJAVA kinesko-danske kompanija "Helt ker Evropa", koja se u rumskoj Industrijskoj zoni bavi proizvodnjom memorijske pene, da će kraj već postojećih sopstvenih pogona kupiti još četiri i po hektara zemljišta i tu izgraditi još 20.000 kvadrata za proizvodnju, znači da će zaposliti još 300 radnika i za pola godine moći će da se pohvali kako u ovom delu Srbije radno angažuje više od 1.200 ljudi.

Pročitajte još: U Rumi posao traži radnike

- Kada smo im lane prodali oko četiri i po hektara zemljišta, izgradili su dodatnih 17.000 kvadrata proizvodnih pogona, pa sada na više od 50.000 kvadratnih metara zapošljavaju oko 700 radnika - ističe prvi čovek Rume Slađan Mančić, napominjući i to da je prosečna plata zaposlenog sa nižom stručnom spremom između 40.000 i 50.000 dinara.

Tada je lokalna samouprava samo od prodaje zemljišta kinesko-danskoj kompaniji zaradila oko 40 miliona dinara, pa se u Rumi nadaju da će slična dobit biti i pri najavljenoj kupovini. Pritom, kažu, glavni prihod svake godine ostvaruju kroz porez na imovinu za tako velike površine, a tu je i porez na zarade.

Pročitajte još: Ruma: Ulaganja vidljiva već golim okom

- Njihova ugovorna obaveza je bilo da zaposle 225 radnika, a već ih imaju oko 700 i dogodine će ta cifra dostići "hiljadarku", pa očekujemo pozitivan efekat i na lokalni budžet - kaže Mančić.

Zamenik generalnog direktora firme "Helt ker Evropa" Aleksandar Andersen Podravac naglašava i to da njima subvencije nisu potrebne, već brza i odgovorna opštinska administracija.

- Iz godine u godinu naša kompanija u Rumi duplira svoje kapacitete: i kada je reč o broju zaposlenih, i kada se sumira izvoz, a potreba za dodatnim proizvodnim pogonom je proistekla iz dobrog poslovanja na tržištu Sjedinjenih Američkih Država, gde smo za samo pola godine ostvarili tržišno učešće od čak tri odsto - zaključuje Podravac.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije