MEŠTANI U PRILUŽJU VEOMA UPLAŠENI: Crkva obijena i pokradena, razbijene kamere, lopovi su znali šta rade

Novosti online

21. 10. 2019. u 18:42

МЕШТАНИ У ПРИЛУЖЈУ ВЕОМА УПЛАШЕНИ: Црква обијена и покрадена, разбијене камере, лопови су знали шта раде

Foto: D. Zečević

Razbijena vrata prvi je primetio crkvenjak Dragan Bojković, kada je u subotu, na Tomindan, krenuo da otvori crkvu
Crkva posvećena Preobraženju Gospodnjem u centru Prilužja, našla se na meti lopova. Razbijena vrata prvi je primetio crkvenjak Dragan Bojković, kada je u subotu, na Tomindan, krenuo da otvori crkvu. Obavestio je Kosovsku policiju, koja je izašla na lice mesta i izvršila uviđaj.

"Njima je cilj bio samo novac, što se tiče ikona i fresaka nisu ništa polomili. Kad smo sinoć malo bolje propratili snimke, videli smo da je bio kramp, a ne pajser, i to naš crkveni kramp, koji služi za potrebe crkve, uzeli su i njega", kaže crkvenjak Dragan Bojković iz Prilužja.

Iako su se krađe u Prilužju dešavale i ranije, ovo je prvi put da je obijena crkva.

"Tačno su znali kojih kamera treba da se čuvaju, na kraju kad su sve to pokupili, otišli i videli su kameru iznad vrata, došao je jedan, navukao je rukav preko ruke i polomio kameru. Do 2 sata i 47 minuta kamera je zabeležila šta su radili, posle ne znam šta se dešavalo. Sve je bilo rastureno, razbacano, ništa drugo nije falilo, sem novca. Ukrali su 25.000 dinara i taj kramp", rekao je Bojković.

Pojedini meštani nisu želeli pred kameru, ali smatraju da bi trebalo pojačati policijske patrole u Prilužju.

"Uznemiri dosta, ali šta da radimo, niti se nađu lopovi, ništa. Koliko sam bila pokraden,i muž mi je zbog toga i umro, krave i traktor palili, ko je da je - ništa se ne zna", rekla je Jelica Mašić iz Prilužja.

"Normalno da nam nije svejedno, otkud znamo ko je i šta je, sramota je da se krade iz crkve", kaže Nataša iz Prilužja.

Predsednik Privremenog organa Opštine Vučitrn sa sedištem u Prilužju, napominje da su se krađe dešavale i ranije, ali da počinioci nikada nisu pronađeni.

Ovakvi događaji uznemiravaju meštane.

"Nije svejedno razbiti crkvu ili svetinju srpsku, najoštrije bih kaznio te počinioce. Što se tiče bezbednosne situacije, u Prilužju je odeljenje Kosovske policije, njih ne možemo da okrivimo, jer imaju naređenje od vrha, kako im oni kažu tako rade, koliko mogu izlaze u susret, ali kao što vidite, selo je veliko. Pre dve nedelje je razbijena crkva u Banjskoj kod Vučitrna i crkva u Gojbulji, mislim da to rade neki vandali. Ulaziti u svetinje, razbijati crkve, džamije, to je za osudu", rekao je predsednik Privremenog organa Opštine Vučitrn sa sedištem u Prilužju Aca Mišić.

Iako smo više puta u toku dana pokušavali da dobijemo odgovor od Kosovske policije, u tome nismo uspeli, navodi ekipa RTK2.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije