Sjenička pramenka po Povlenu i Divčibarama

T. PAUNOVIĆ

ponedeljak, 21. 10. 2019. u 07:14

Сјеничка праменка по Повлену и Дивчибарама

Nina Stefanović je prva dobila stado - Foto Arhiva Zadruge

Zadruga u Brajkovićima kod Kosjerića opredeljena za stočarsku proizvodnju

KADA je pre dve godine u kosjerićkom selu Brajkovići osnovana prva zemljoradnička zadruga, učlanilo se više od 170 meštana, a svojevrsni vetar u leđa im je stigao iz kabineta ministra Milana Krkobabića, koji je za početak bespovratno obezbedio 7,5 miliona dinara za pokretanje stočarske proizvodnje. U prvom planu je bilo ovčarstvo, s obzirom na to da su padine Povlena i Divčibara kao stvorene za ovu granu poljoprivrede.

- Odlučili smo da na taj prostor naselimo stada sjeničke pramenke, dosad smo kupili umatičena stada od po desetak grla i u 48 domaćinstava osnovali farme. Kad počne reprodukcija, svaki od njih će vratiti po tri jagnjeta, za nove farmere. Posao je dobro krenuo, prihvatili su ga i mladi na selu, pa imamo i druge planove - objašnjava direktor Radmilo Gligorijević.

Kaže i da su organizovali otkup, kako bi sprečili nakupce da mešetare po selima u kojima trenutno ima oko 24.000 ovaca. Tokom samo četiri meseca, Zadruga je od ovdašnjih domaćina preuzela više od 1.400 jagnjadi i klanicama po Srbiji i Crnoj Gori isporučili oko 50.000 kilograma mesa, te od prometa u državni budžet uplatila 1,1 milion dinara na ime poreza.

Uskoro treba da započnu i tov junadi, kao i promet stočne hrane, ali su se isprečile nove poteškoće.

Pročitajte još: Plan da 100 sela na jugu Srbije dobije budućnost

- Nedostaje nam objekat za tov i magacin. Mesecima opsedamo lokalnu samoupravu, da iz bivšeg kombinata "Povlen" iseli privatnika koji ga već dve decenije koristi bez ikakve nadoknade, ali još nema odgovora - tvrdi Gligrijević.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije