LOZNIČANI GRADE NOVI HRAM: Bogomolja će biti posvećena Vaskrsenju Gospodnjem (FOTO)

V.Mitrić

20. 10. 2019. u 23:07

ЛОЗНИЧАНИ ГРАДЕ НОВИ ХРАМ: Богомоља ће бити посвећена Васкрсењу Господњем (ФОТО)

Foto: V.Mitrić

Plac je dar Lozničanina Bobana Rankovića, koji će biti i ktitor te bogomolje, čiji su izgrdanju odobrile i gradske vlasti
Arhijerejski zamenik Eparhije šabačke SPC, Mirko Vilotić, po blagoslovu episkopa šabačkog Lavrentija, sa sveštenicima Novolozničke crkvene opštine, osveštao je mesto i krstna kom će se graditi nova crkva, uz samo Gradsko groblje, sa njegove južne strane. Bogomolja će biti posvećenja Vaskrsenju Gospodnjem.


Plac je dar Lozničanina Bobana Rankovića, koji će biti i ktitor te bogomolje, čiji su izgrdanju odobrile i gradske vlasti. Rankovićje poznati dobrotvor hramova u poslednjih četvrt veka, od Loznice i Rađevine, a Loznici je podari i kapelu u kojoj počiva čuveni loznički vojvoda Anta Bogićević, jedan od vođa Prvog srpskog ustanka, čija je kćerka Tomanija, sa mužem Jevremom Obreneovićem, udarile temelje savremenog Šapca.


- Vera nas je kroz vekove održala, nikada našem narodu nije bilo lako, uvek smo se suočavali sa izazovima i isušenjima, ali smo ostali i opstali, a najbolje to zna narod kraj Drine, Cera, Gučeva i Jadra, gde se nikad nije postavljalo pitanje cene za krst časni i slobodu zlatnu – kaže ktitor Ranković, nosilav najviših eparhijskih i odlikovanja koje dodeljuje Sveti sinod SPC. -Moja porodica je odlučil da kupi placa, da gradi novi hram, da to činimo u sabornosti i ljubavi sa drugim ljudima i našim sveštenstvom i raduje nas što će uskoro da počnu radovi.


PROČITAJTE I: Zrenjaninac pomera granice veterinarske hirurgije: Leči ljubimce i teši vlasnike


Prota Milan Aleksić, starešina Novolozničke crkve, kaže da je ovo četvrta crkva u gradu, kako se podiže, u generaciji ovog sveštenstva, kao i da je u naselju Lozničko Polje osveštana već crkva, a da će to uskoro biti učinjeno i na Lagatoru, nekadašnjem imanju Vuka Stefanovića Karadžića.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije