Izvođenjem opere „Koštana" u Vranju će sutra posle sedam godina biti otvorena obnovljena zgrada pozorišta "Bora Stanković".


Zgrada pozorišta 2. jula 2012. godine je izgorela u požaru, a u rekonstrukciju je uloženo 380 miliona dinara, prenosi RTS.


U požaru su tada uništeni - dvorana, bina, foaje, podrumski deo. Deo arhive, dokumentacija i neki kostimi sacuvani su, ali ošteceni zbog dima i čađi. Vatra je, prema prvim saznanjima, izbila iza Pozorišta, na bini diskoteke.


Postupak protiv osumnjicenih za podmetanje požara traje u Osnovnom sudu u Vranju, predmet je u završnoj fazi.


Prethodnih godina, glumci su i bez svoje scene bili uspešni na domacoj i medunarodnoj sceni.


"Tu se desio paradoks, mi smo 30 premijera izveli za sedam godina bez zgrade, i za to vreme osvojili brojne nagrade i imali ucešca na brojnim znacajnim festivalima, pre svega na Sterijinom pozorju dve godine zaredom, što se nikada u vranjskom pozorištu nije dogodilo", navodi Bojan Jovanovic, glumac pozorišta "Bora Stankovic" u Vranju.


Dela najpoznatijeg Vranjanca, po kome pozorište i nosi naziv, Bore Stankovica, oživljavana su na pozornici više puta. Za pocetak rada u novoj zgradi na repertoaru su opera "Koštana" Narodnog pozorišta u Beogradu, pa "Necista krv" domaceg teatra.