Bivši radnici tvrde: Poklonjeno 75.000 hektara

Z. RAJIĆ

19. 10. 2019. u 07:50

Бивши радници тврде: Поклоњено 75.000 хектара

Akcionari traže pomoć od EU Foto Tomislav Marković

Vojvođanski akcionari traže da EU preispita privatizaciju

SAVEZ udruženja akcionara (SUA) Vojvodine, sa sedištem u Zmajevu, kod Vrbasa, zatražio je od Evropske komisije (EK) u Briselu da se prodaja poljoprivrednih preduzeća u Srbiji uvrsti na listu spornih privatizacija, vrednih pažnje EU.

Bivši radnici i akcionari poljoprivrednih preduzeća, kao i zadrugari koji polažu pravo na otuđene oranice, pozvali su se na Poglavlje 23 o pristupanju Srbije EU, koje podrazumeva poštovanje osnovnih ljudskih prava i borbu protiv korupcije. Oni su se ovih dana za pomoć obratili Johanesu Jungu, komesaru EK za evropske integracije i vladavinu prava.


PROČITAJTE JOŠ -Kazane puni 50 miliona dinara: Podsticaji proizvođačima vina, rakije i piva


Evropskoj komisiji predočen je izveštaj Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije o privatizaciji i raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u javnoj svojini. Privatizovano je 148 poljoprivrednih preduzeća, a sa 41 kupcem raskinut je ugovor, jer nisu izmirivali obaveze.

- Kakvi su pravi efekti privatizacije poljoprivrednih preduzeća, pokazuju podaci da je 107 vlasnika prisvojilo 75.000 hektara plodne zemlje. Uzimajući da je tržišna vrednost zemljišta 10.000 evra po hektaru, država im je poklonila 750 miliona evra, a od prodaje 70 odsto društvenog kapitala u tim preduzećima ostvarila je oko 160 miliona evra - istakao je Veselin Muhadinović, predsednik SUA.

On je obavestio evropskog komesara i da se u 84 preduzeća "izgubilo" 122.000 hektara državne zemlje, a da Savet za borbu protiv korupcije nema informaciju koliko je njiva "nestalo" u svih 148 privatizovanih gazdinstava.

Prema njegovim rečima, u nerešivoj situaciji našlo se 98 odsto manjinskih akcionara nekad velikih kombinata, koji su prinuđeni da podršku traže od međunarodnih institucija, jer su njihovi apeli u našoj zemlji ostali bez odjeka. Muhadinović je naveo da sudski sporovi za dokazivanje nezakonitih privatizacija u nekim slučajevima traju i više od 15 godina, "a vode se tako što lokalna samouprava odbija da postupi po odlukama viših sudova da obezbedi povratak zadrugara na njihovu zemlju, pa se oni ponovo upućuju na sud".

- Zemljište u državnoj i zadružnoj svojini nije moglo biti privatizovano, jer ima svoje titulare, a kupac kombinata, po zakonu, može dobiti samo pravo korišćenja, a ne i svojine društvenog poljoprivrednog zemljišta. Uprkos tome, kupci kombinata su prisvojili oranice, uz pomoć katastara u opštinama, u kojima su društvena, državna i zadružna svojina pretvarane u privatnu - izneo je Muhadinović.


DOPIS I NAŠIM VLASTIMA

DOPIS koji su uputili Evropskoj komisiji, manjinski akcionari Vojvodine su dostavili i predsedniku Srbije, republičkom i pokrajinskom premijeru, ministrima spoljnih i unutrašnjih poslova, pravde, poljoprivrede, privrede i evropskih integracija, predsedniku Upravnog suda i republičkom javnom tužiocu. Odgovor da će predstavka biti uzeta u razmatranje zasad je stigao od Ministarstva pravde i Upravnog suda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Marks

19.10.2019. 22:53

Srbija na dobošu, evo dobri i uverljivi dokaza kako vlast vlada za dobrobit naroda.