Odbornici usvojili odluku: Dimitrovgradu vratiti staro ime Caribrod

V. ĆIRIĆ

19. 10. 2019. u 00:23

Одборници усвојили одлуку: Димитровграду вратити старо име Цариброд

Dr Vladica Dimitrov i Zoran Gerov Foto V. Ćirić

Tako se zvao od 14. veka, do 1950, kada je "kršten" po bugarskom revolucionaru

ODBORNICI SO u Dimitrovgradu su usvojili predlog Opštinskog veća da se gradu vrati ime Caribrod - kako se zvao od 14. veka, do 1950, kada je "kršten" po bugarskom revolucionaru Georgiju Dimitrovu.

Sada je na potezu Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu koje bi trebalo da predloži izmenu Zakona o teritorijalnoj organizaciji, što bi za žitelje ove opštine značilo promenu ličnih dokumenata. Iz lokalne samouprave, međutim, poručuju da će taj postupak ovde biti - besplatan.

Podsetimo, tokom poslednjih dvadesetak godina, ovo je bio treći pokušaj da se Dimitrovgradu vrati staro ime, jer 1996. i 2004. na referendumima nije dobijena potrebna većina. Sada predsednik Opštine dr Vladica Dimitrov objašnjava da je Caribrod staro slovensko ime koje nema političke, niti nacionalne konotacije.

Gotovo identičan je i stav Saveta bugarske nacionalne manjine koji predvodi dr Angel Josifov - jedan od inicijatora promene imena grada.

Pročitajte još - Bugari konačno povezali Pirot i Dimitrovgrad

- Ovdašnji ljudi su se dosad delili na Caribrođane i Dimitrovgrađane, u zavisnosti od toga da li govore na maternjem ili srpskom jeziku. Inače, novi-stari naziv koriste gotovo svi u Gornjem Ponišavlju, jer je važio vekovima, dok je naziv Dimitrovgrad rezultat jednog vremena i ima ideološki prizvuk - kaže dr Josifov.

Aleksandar Petrov


Među onima koji podržavaju promenu imena je i penzioner Aleksandar Petrov, koji je još devedesetih godina prošlog veka, sa nekolicinom istomišljenika, zatražio vraćanje Caribroda. Ovakav ishod skupštinske sednice je po volji i snimatelja Stefana Pavića.

PREČA POSLA

NEKOLICINA mahom starijih ljudi, koji nisu želeli "u novine", smatra da uopšte nije važno kako će se grad zvati, jer je primarnije da se više pažnje posveti otvaranju radnih mesta i zadržavanju mladih na ognjištima, da Dimitrovgrad ili Caribrod, svejedno im je, za koju godinu ne bi potpuno opusteo. Mladi sa dva pasoša, kažu, odavde beže glavom bez obzira - najpre u Bugarsku, a potom u neku drugu zemlju EU, pa je tako ovde, od nekadašnjih 10.000 žitelja, ostalo jedva 6.000, uglavnom penzionera.

Stefan Pavić


GLASANJE

AKTUELNI saziv SO u Dimitrovgradu ima 29 odbornika, a okosnica vlasti je SNS u koaliciji sa SPS. Za odluku o promeni imena su glasali svi naprednjaci, dok je zamenik predsednika Opštine iz redova socijalista Zoran Gerov rekao da će se ova partija uzdržati od glasanja. Predlog su podržali i samostalni odbornici, te predstavnici SzS koji inače ne prisustvuju sednicama, ali su dostavili pisanu saglasnost.

Sednici su, inače, prisustvovala 24 odbornika.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Милош

19.10.2019. 18:37

Eee moji socijalisti, za ovako nešto se glasa PROTIV, a ne uzdržan..

Mama

19.10.2019. 20:04

Ko sta radi samo menjaju imena ulica sela i gradova.Da li jos ima zivih koji se secaju predratnih imena? Mogu li posleratni 75-godisnjaci da pamte ta izmenjena imena za koja nisu culi????Korist samo za proizvodjace tabli za natpise.