Meštani u začaranom krugu: Žive na trasi regionalnog vodovoda, a stoka im skapava od žeđi

V. ĆIRIĆ

18. 10. 2019. u 16:28

Мештани у зачараном кругу: Живе на траси регионалног водовода, а стока им скапава од жеђи

Ljubiša Živković i Nebojša Stojanović Foto V. Ćirić

Već nekoliko godina bez vode zbog duga koji je sa kamatama narastao na preko 1,8 miliona dinara

ŽITELjI suvoplaninskog sela Šljivovik, koje administrativno pripada belopalanačkoj opštini, našli su se u svojevrsnom začaranom krugu iz kojeg ne mogu da izađu već nekoliko godina! Iako su na trasi regionalnog vodovoda koji ide od babušničkog sela i vrela Ljuberađa i delimično napaja Niš, oni su već nekoliko godina bez vode zbog duga koji je sa kamatama narastao na preko 1,8 miliona dinara. Ono malo vode po instatacijama koje se često kvare ni izdaleka nije dovoljno da se podmire potrebe na planini, na kojoj je, inače, nema - po čemu je i dobila naziv.

Šljivovičani žarko žele da predaju svoj vodovod belopalanačkom preduzeću "Komnis" na održavanje i upravnjanje, ali u lokalnoj vlasti kažu da to nije moguće dok se ne podmire dugovi, dok gorštaci kažu da nemaju milionske sume da podmire račun za celo selo poznato po stočarstvu.

Pročitajte još - Mrtva stoka pluta Begejom, preti i zaraza!

- Zaista ne znam kada će se situacija normalizovati, ali ovako se više ne može. Za mojih nekoliko krava dnevno je potrebno bar 300 litara vode. U većem problemu su oni koji imaju više krava ili po par stotina ovaca. Uz sve obaveze oko stoke i u polju, svakodnevna obaveza je da upalim traktor i sa cisternom odem na vrelo u nekoliko kilometara udaljeno selo Koritnica da bih obezbedio vodu. Veliki problemi su i oko održavanje higijene, kupanja, umivanja... Kada se pre desetak godina raspala firma "Vesna" u kojoj sam bio poslovođa, došao sam na očevinu i odlučio da čuvam stoku, ali izgleda da ni to nije moguće - priča Dragoljub Buba Veljković.

Vožnja traktorom do Koritnice i nazad povećava i troškove oko dopremanja vode, ali istovremeno i oduzima dragoceno vreme stočarima jer se do susednog sela, točenja sudova i povratka u Šljivovik, provede i po nekoliko sati. Za to vreme mogli bi se posvršavati silni poslovi oko stoke ili na njivi. Velike probleme oko napajanja stoke ima i Dragan Savić koji ima oko 200 ovaca, kao i Slavoljub Veljković Čole koji čuva 130 ovaca.

Pročitajte još - MEŠTANI SUMNjAJU NA SATANISTE: Mrtvu stoku nalaze bez kapi krvi i polnih organa (VIDEO)

Nebojša Stojanović i Jovan Živković, penzioneri iz Šljivovika koji su se takođe vratili na očevinu, pokušavaju da otklone kvarove na instalacijama, ali i sami priznaju da nisu stručni za ovaj posao, već idu zato što moraju. Da bi bilo bar malo vode u selu, jer stoka ne zna šta su seoski neplaćeni računi nego traži da pije. Oni kažu da su još 2011. godine podneli zahtev da opštinsko preduzeće "Komnis" u Palanci preuzme brigu o seoskom vodovodu, da počne sa naplatom utrošene vode, ali da je ima. Za pomenuti dug kažu da nije moguće da se plati jer je reč o ogromnom iznosu, koji stotinak uglavnom starijih žitelja ovog sela nikako ne mogu da napabirče.Goran Miljković, predsednik belopalanačke opštine kaže da će se sa ovom mesnom zajednicom napraviti predlog ugovora o otpisu dela duga i reprogramu ostatka, nakon čega bi se mogao preuzeti šljivovički vodovod.

VELjKOVIĆIMA POTREBNA POMOĆ

PRE dva meseca u Šljivoviku je od udara groma u štalu Slavoljuba Veljkovića Čole, izgorelo više od 7.000 bala sena, kojima je zimus trebalo da prehrani svojih 130 ovaca. Posle pisanja "Novosti" o ovom slučaju, Veljkoviću je pristigla pomoć od nekoliko stotina bala od komšija iz susednih sela i 500 dolara iz Australije, od jednog donatora našeg porekla. Iako je obećala, lokalna vlast mu zasada nije pomogla ni na kakav način, a šteta u hrani i na objektu je oko 17.000 evra, što je fantastična suma za ovu porodicu u kojoj su i Slavoljubova supruga Kaja, sin Goran, snajka Barkica i četvorogodišnji unuk Nikola - jedini mladi ljudi na Suvoj planini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije