Grobovi i spomenici simbol su naše zajedničke borbe protiv fašizma u Drugom svetskom ratu. Naši vojnici borili su se rame uz rame i u Prvom svetskom ratu. Sada imamo zajednički stav protiv falsifikovanja istorije i pretvaranja zločinaca u heroje – ocenio je ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko na svečanoj sednici Skupštine grada Jagodine povodom Dana olsobođenja od fašizma, pre koje je sa opštinskom delegacijom položio vence i cveće na groblje palih boraca NOR-a, na spomen-groblje boraca Crvene armije i spomenik palim borcima u Velikom ratu.

Ambasador je dodao da bilateralni odnosi Srbije i Rusije nikada nisu bili na većem nivou i da ima bezbroj mogućnosti za još bolju saradnju, da Jagodina ima „velike spoljne aktivnosti i da Rusija mora da bude jedan od najvećih partnera“.

Pročitajte još - Rusija poklonila Srbiji kopiju Zastave pobede (FOTO)

- Rusija će Srbiji pomoći mnogo u narednom periodu. Ona je kao kad neko u školi ima jačeg druga od sebe, pa kad ga nko dira on kaže da će da pozove „onog“. Taj neko za nas je Rusija – rekao je na sednici predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma.

Marković je dodao da je privreda Jagodine u prvih šest meseci od ukupnog suficita u Pomoravlju ostvarila 54 odsto i da je Jagodina poslednjih osam godina sve što je radila, radila iz sopstvenih sredstava. Što se tiče planova, za mesec dana počeće izgradnja Kulturnog centra s 750 mesta i zatvorenog bazena, kao i tribine u izletištu „Potok“. On je najavio da će početkom narednog meseca za 350 samohranih roditelja prvi put biti organizovan odlazak u Beč.

Na svečanoj sednici dodeljene su Oktobarske nagrade najboljim pojedincima i kolektivima.

Foto Z. Gligorijević