TOKOM minulog vikenda je u Dom zdravlja Novi Sad dopremljeno 8.000 doza vakcine protiv gripa, pa su odmah distribuirane po odeljenjima. Vakcinacija će početi od danas, a procedura podrazumeva da se pacijenti najpre obrate svom izabranom lekaru.

Inače, ova vrsta imunizacije se preporučuje svim osobama starijim od šest meseci sa hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema, uključujući i astmu i metaboličke probleme. Vakcinacija se sugeriše i osobama starijim od 65 godina sa dijabetesom, oboljenjima bubrega i jetre, krvnim bolestima, malignim oboljenjima i imunodeficijencijom - uključujući i HIV - te osobama smeštenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite. Tu su i zaposleni u zdravstvenim ustanovama, odnosno drugim javnim službama.


PROČITAJTE JOŠ - PAO SA TVRĐAVE: Mladića (23) iz BiH spasavali policajci, vatrogasci i vojska


Iz Doma zdravlja poručuju i to da se primena vakcina protiv gripa kod trudnica razmatra od drugog trimestra, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom, dok se onima koje su u povećanom riziku od pratećih komplikacija usled gripa ovaj preventivni postupak preporučuje bez obzira na stadijum trudnoće.


ISTA ZA ČITAV SVET

U ČITAVOM svetu, osnovna strategija borbe protiv gripa podrazumeva upotrebu tritipne, inaktivisane "split" vakcine. Za svaku sezonu, Svetska zdravstvena organizacija preporučuje sastav vakcine koji je jedinstven za čitavu planetu i zavisi od aktuelnih sojeva virusa.