NjENO VELIČANSTVO – BUNDEVA: Festival u Kuli posvećen kraljici jeseni

Z. RAJIĆ

15. 10. 2019. u 07:15

ЊЕНО ВЕЛИЧАНСТВО – БУНДЕВА: Фестивал у Кули посвећен краљици јесени

Bundeva simbol zdravog načina života Foto M.V.

Festival u Kuli okupio više od 50 proizvođača, koji su izložili đakonije od bundeve

U KULI je proteklog vikenda održan gastronomski festival posvećen "kraljici jeseni" - bundevi. Tradicionalni oktobarski, peti po redu, "Dani bundeve", koje organizuju Udruženje žena "Eko Kula" i opštinska Turistička organizacija, ove godine su, prvi put, održani u parku, u centru grada. Više od 50 malih proizvođača na odlično posećenim štandovima izložili su raznovrsne proizvode od bundeve - jela, slatke i slane kolače, sokove, deserte, hleb, ulje i semenke, koje su prodavali po pristupačnim cenama.

Na svojevrsnom jesenjem vašaru, posetioci su mogli da kupe i med, začinsko bilje, razne vrste voća i povrća, zimnicu, integralno brašno, cveće, rukotvorine domaće radinosti i vino od kupine, koje su mogli i da degustiraju. Uslov je bio da svaki izlagač ponudi barem jedan proizvod od bundeve, što je bila ulaznica za manifestaciju.

Izlagači su se takmičili u pripremanju najukusnijeg kolača ili jela od bundeve. Prvo mesto osvojila je ekipa "Divovska bundeva" (učenici kuvarskog smera u Ekonomskoj školi u Kuli), drugo "Okrugla bundeva", a treće "Turban tikva". Dodeljene su i specijalne nagrade za najkreativniji proizvod i najautentičniji ukus bundeve u pripremljenom kolaču, za najlepše dekorisanu tezgu Udruženju "Organik lajf" i za najveseliju ekipu Predškolskoj ustanovi "Bambi".

Za decu su bili priređeni eko-karneval i kreativna radionica, pod sloganom "U radnju kreni, torbu promeni". Deca su crtala na platnenim torbama, što je bio apel za manje korišćenje plastičnih kesa u trgovinama.


PROČITAJTE JOŠ - LUKA KRALjU, IZVINI: Urnebesan oglas mame, tetke i sestre o kome bruji cela Subotica


- Nastojimo da podignemo svest o zdravoj ishrani, zdravom načinu života i očuvanju životne sredine, a bundeva je simbol svega toga - rekla je Kristina Ilin iz UŽ "Eko Kula".

Udruženje se zalaže za povratak tradiciji, a na to je ukazivao i ambijent manifestacije, koji je, sa balama slame, klipovima kukuruza, bundevama i ostalim jesenjim plodovima, podsećao na seosko dvorište.


HRANA I LEK

BUNDEVA je, na festivalu u Kuli, predstavljena kao hrana i lek. Čulo se, između ostalog, da ima nisku kalorijsku i visoku vitaminsku vrednost i da snižava šećer i holesterol u krvi, leči bolesti želuca, tankog creva i prostate, jača imunitet i sprečava nastanak malignih tumora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije