Sećanje na patrijarha Pavla: Ideal svakom Srbinu (FOTO)

V. Mitrić

14. 10. 2019. u 17:28

Сећање на патријарха Павла: Идеал сваком Србину (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Dr Savo Jović istakao je da patrijarhovanje "sveca koji hoda" odlikuje napor da brod crkve i naroda vodi jevanđelskim putem
Oko hiljadu ljudi prisustvovalo je duhovnoj akademiji povodom 10 godina od smrti patrijarha Pavla u porti manastira Rakovica u Beogradu.

Protojerej dr Savo Jović, glavni sekretar Svetog arhijerejskog Sinoda, dr Ljubomir Ranković, urednik Glasa Crkve i sveštenik Aleksandar Milutinović, paroh iz Resnika i sveštenoslužitelj manastira osvetlili su život i delo omiljenog srpskog patrijarha.

Dr Savo Jović istakao je da patrijarhovanje "sveca koji hoda" odlikuje napor da brod crkve i naroda vodi jevanđelskim putem, onako kako je to pre osam vekova činio Sveti Sava.

- Patrijarh Pavle je posle Boga najviše voleo svoj narod. Ali ne po svaku cenu - rekao je dr Jović.

Citirao je patrijarhove zavetne reči, izgovorene u nedoba ratnih strahota: Kada bih bio poslednji Srbin, pristao bih da nestanem samo da ne bude zločina. Pristao bih da nestane, ne samo velika, nego i mala Srbija i svi Srbi sa mnom, a ne bih prista na neljudstvo i nečoveštvo.

Pročitajte još - Obnavljaju se kuća i imanje patrijarha Pavla


Protođakon dr Ljubomir Ranković, u svom emotivnom govoru, citirao je biblijsku reč.

- Strašno je pasti u ruke Boga Živoga, kazao je on, naglašavajući da je patrijarh Pavle iz materine utrobe dočekan na ruke boga živoga. Istakao je da je patrijarh celog života hodao tesnom i trnovitom Hristovom stazom.

Foto: V. Mitrić

Citirajući Dostojevskog da ne treba gledati narode kakvi oni jesu, nego šta bi želeli da postanu, dr Ranković je istakao da je život patrijarha Pavla ideal svakog Srbina širom celoga sveta i da je to veliko znamenje svenarodnog optimizma i žive hrišćanske nade u svetliju i srećniju budućnost Srba i Srbije.

Sveštenik Aleksandar Milutinović, poručio je da život patrijarha Pavla služi kao večni uzor srpskim sveštenicima i duhovnim pastirima, naglašavajući da nije daleko dan kada će "svetac koji hoda" biti svetac u kalendaru naše crkve, na opštu duhovnu radost vascelog srpstva.


V. Mitrić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije