Nema kuće koja nije zavijena crno: 78 godina od zločina nacista u Jadru (FOTO)

V. Mitrić

ponedeljak, 14. 10. 2019. u 14:41

Нема куће која није завијена црно: 78 година од злочина нациста у Јадру (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Ubijani su civili, žene, stariji ljudi, pa čak i deca stara od nekoliko dana do nekoliko godina
U varošici Draginac kod Loznice u ponedeljak je održana državna ceremonija u znak sećanja na nevino stradale seljake iz tog i susednih sela, koje su nacisti, u oktobru 1941. godine na najburatalniji način ubili, sprovodeći naređenje da se za jednog ubijenog nemačkog vojnika strelja 100 Srba!

Ubijani su civili, žene, stariji ljudi, pa čak i deca stara od nekoliko dana do nekoliko godina. Jadar je bio zavijen u crno. Godinama se u ovim selima, tokom i posle rata, nije znalo za veselje. Nije bilo ni kuće, ni familije iz koje nije neko postradao.

Ova „krvava bajka“, nažalost, dugo je bila skrajnuta, a obeležavanje godišnjice su imala lokalni nivo. U međuvremenu, posvećena je dužna pažnja palim rodoljubima, među kojima je bilo i izbeglica iz Slavonije, koji su stigli u Jadar, bežeći od ustaškog noža.

Ceremonija je počela intomiranjem himne, minutom ćutanja i polaganjem venaca na spomenik koji je uradio akademski vajar Ostoja Gordanić.

Pročitajte još - Dačić: Nacisti ubijali industrijski, a ustaše svojim rukama i strasno (FOTO / VIDEO)

O tom događaju govorili su zamenik gradonačelnika Loznice, dr Radovan Divnić, i Zoran Antić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, ističući, pored ostalog, koliku je cenu srpski narod platio u Drugom svetskom ratu, „što ne sme da se zaboravi i ne sme da se dogodi da žrtve budu zaboravljene“.

Izveden je i prigodan kulturno umetnički program. Sveštenici SPC služili su i parastos draginačkim žrtvama.

Fotografije: V. Mitrić

Familije Rakić, Jezdić, Stefanović, Jovičić, Đukić, Tešanović i Budimirović u selu Krivajica kod Draginca, u Jadru, potpuno su ugašene, posle zločina nacista u kaznenoj ekspediciji oktobru 1941. godine.Samo u selu Krivajica od zločinačke ruke stradalo je 120 članova pomenutih familija, uglavnom na kućnom pragu i kućama među kojima su bile i bebe, a ubili su 42 dece do 10 godina starosti o čemu svedoči knjiga čuvenog lozničkog publiciste i novinara Miloša Pantelića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije