Miodrag ne vidi, ali je maher za muziku i atletiku: Kada nekome stisnem ruku znam kakav je, mladi mi dobacuju “bi-bibip“

Z. Gligorijević

14. 10. 2019. u 14:28

Миодраг не види, али је махер за музику и атлетику: Када некоме стиснем руку знам какав је, млади ми добацују “би-бибип“

Šetnja slepih i slabovidih u Jagodini Foto: Z. Gligorijević

Slepi i slabovidi prvi put primljeni u gradsku kuću u Jagodini posle šetnje u čast „belog štapa“
JAGODINA – Slep čovek je kao slepi miš. Glas i osobine drugog čoveka „čitamo“ kroz druga čula. Svaki glas ima drugu boju. Kada nekom stisnem ruku, znam da li je dobar ili loš. To zaključujem i na osnovu njegovog hoda i pokreta ruku dok ga držim ispod ruke. Kada osetimo diskriminaciju, postajemo veoma ranjivi.

Pročitajte još: Privrednici gluvi za potrebe slepih

Ovo je za „Novosti“ rekao invalidski penzioner Miodrag Avdijelko (62) iz Jagodine dok je sa članovima Međuopštinske organizacije Saveza slepih Srbije iz Jagodine, učestvovao u mirnoj šetnji do opštine, organizovanoj u čast „belog štapa“, simbola slepih i slabovidih osoba, odnosno sutrašnjeg svetskog Dana slepih i slabovidih.

Naš sagovornik dodaje da se kreće samostalno uz pomoć belog štapa, da su Jagodinci veoma kulturni i da poštuju njihov simbol, što nije slučaj s omladinom. Mladi često dobacuju. Kada idu iza njega, obično kažu „bi-bibip“.- Rođen sam kao slep. U Zemunu sam završio za manipulanta na telefonskoj centrali i teleprintera, kao i Muzičku školu. Devet godina sam pevao u crkvenom horu u Jagodini, a imao sam uspeha i u atletici – dodaje Avdijelko, koji prosto zrači pozitivnom energijom.


Miodrag Avdijelko

Za razliku od njega, predsedniku MOSSS iz Jagodine Zoranu Ajdukoviću, koji je zbog šećera oslepeo pre 4 godine, kada je već imao 58 godina, „život je promenjen za 200 odsto“.- Postao sam izgubljen u svemiru. Radio sam u firmi i privatno, vukao i zarađivao, a kada sam oslepeo porodica nije imala razumevanja. Slepi i slabovidi najčešće boluju od šećera i visokog pritiska. Što se tiče naše organizacije, koja ima 135 članova, najveći, dugogodišnji problemi su njeno finansiranje – ocenio je Ajduković.
Milašin Đurđević ocenio je da su članovi MOSSS šetnjom hteli da pokažu sugrađanima da postoje, da mogu da se organizuju i da mogu mnogo toga da učine, ali i da im je potrebno da dođu do posla, kako bi zaradili „neku paru“, jer žive od tuđe nege.

- Imamo pratioce. Kada bismo imali pse, bili bismo mnogo samostalniji. Ali, u Srbiji za još nema uslova za to. Mislim da bi trebalo da se organizuju i sportske aktivnosti u kojima bismo učestvovali – rekao je Đurđević za naš list.

Šetnja članova MOSSS završila se u opštini, gde ih je primio gradonačelnik Ratko Stevanović, koji je rekao da ovaj susret treba da postane tradicionalan kako bi mogli da razmatraju i rešavaju njihove probleme.

- U opštini smo postavili tablu s „Brajevim pismom“ kako bi slepe osobe mogle da se informišu o rasporedu i nameni kancelarija. U saradnji sa Savezom slepih i slabovidih Srbije i MOSSS prvi put ćemo organizovati smotru stvaralaštva slepih i slabovidih, kako bi oni kroz umetničke radove pokazali da su korisni članovi društva – izjavio je Stevanović.

Direktorka Gradskog centra za socijalni rad dodala je da su vrata ove ustanove uvek otvorena za njih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije