PROŠIRUJU SRPSKI HOLIVUD: Radovi u dvorištu gde su se snimali naši najgledaniji filmovi svih vremena

V. ĆIRIĆ

14. 10. 2019. u 11:53

ПРОШИРУЈУ СРПСКИ ХОЛИВУД: Радови у дворишту где су се снимали наши најгледанији филмови свих времена

Muzej Ponišavlja,foto V.Ć.

Više desetina hiljada raznih predmeta, među kojima je i najveća kolekcija ćilima, naći će se na jednom mestu

U DVORIŠTU pirotskog Muzeja Ponišavlja, tamo gde je Zdravko Šotra snimao najgledanije srpske filmove svih vremena - "Zona Zamfirova" i "Ivkova slava", pa ga mnogi zovu i "srpski Holivud" - počeli su obimni radovi jer je pomenutoj ustanovi kulture neophodan novi prostor.

Kada izgradnja naredne godine bude okončana, iz zdanja Malog Riste će se iseliti uprava, a u čitavom prostoru će biti nove postavke od kojih se očekuje da kompletnije predstave ogromno muzejsko blago. Više desetina hiljada raznih predmeta, među kojima je i najveća kolekcija ćilima, naći će se na jednom mestu, dok će novoizgrađeni prostor postati "adresa" već pomenute uprave, kustosa, istoričara, etnologa - sa svojevrsnim vizitorskim centrom u kojem su predviđeni i toaleti za posetioce. Mesta će biti i za biblioteku....

Pročitajte još - „Zona Zamfirova“ svetska a naša i na sceni MNT

- Projekat je delo stručnjaka niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, pa oni i nadgledaju radove po čijem okončanju ćemo dobiti još 320 kvadrata preko potrebnog prostora - kaže direktor pirotskog Muzeja Ponišavlja Saša Jovanović.

Vrednost kompletne investicije je oko 14,5 miliona dinara, koliko je - kao najveće ulaganje u oblast kulture na krajnjem jugoistoku Srbije - obezbeđeno u gradskom budžetu.

SVEDOK EPOHE

PODSETIMO, pre dve godine je ovde, posle nekoliko decenija, obavljena kompletna rekonstrukcija krova zgrade Malog Riste, koju je ovaj preduzimljivi pirotski trgovac podigao davne 1848. Reč je o jednoj od najstarijih srpskih zgrada koje su još u funkciji, a - zbog atraktivnog izgleda, naročito "izlomljenog" krova - predstavlja idealan enterijer i eksterijer za snimanje filmova koji se bave epohom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije