Nezaposleni Novosađani završili obuku za posao u turizmu

Z. Grumić

10. 10. 2019. u 16:28

Незапослени Новосађани завршили обуку за посао у туризму

Foto Pres Grada NS Radojević i Genov uručuju sertifikate

Uručeni sertifikati nezaposlenim polaznicima obuka za zanimanja u sektoru turizma. Stotinu Novosađana koji su bez posla i još 50 zaposlenih steklo je nova znanja

POLAZNICIMA obuke i obrazovanja za nezaposlene, kao i za one koji već rade u turističkoj privredi, uručeni su u utorak sertifikati o stečenim znanjima za obavljanje određenih poslova, što je svojevrsna značajna preporuka njihovim budućim ili aktuelnim poslodavcima.

Pročitajte još: POSAO ZA 1.100 ŠUMADINACA: Svetske fabrike uskoro počinju sa radom nadomak Kragujevca

Teorijsko-praktično obučavanje za recepcionare, kuvare, konobare, sobarice i druga zanimanja, realizovalo je u proteklih pet meseci Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES), u saradnji sa Gradskom upravom za privredu.

- U programu razvoja turizma Novog Sada od 2018. do 2022. godine edukacija kadrova u toj oblasti je veoma važna i zato smo u ovogodišnjem gradskom budžetu izdvojili sredstva za obuku 100 nezaposlenih i 50 zaposlenih u turizmu - istakao je član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević.

Posle uručivanja sertifikata polaznicima obuke on je istakao da Grad nastoji da podigne nivo kvaliteta kadrova u turističkoj privredi kako bi Novi Sad bio još atraktivnija turistička destinacija.

- Svesni smo da nam nedostaju kvalitetni kadrovi u turizmu i zato moramo još intenzivnije da ih edukujemo - dodao je Radojević.

USPEH POSLOVNO udruženje "Hores" obučilo je u protekle četiri godine više od 640 polaznika za nova zanimanja, od kojih je 520 zaposleno. - Sertifikati koje su dobili nakon uspešno završene obuke jesu uverenja o stečenim kompetencijama, za šta je privreda vrlo zainteresovana - napominje Genov.

Direktor HORES-a Georgi Genov ističe da je nedostatak kadrova u ugostiteljskoj privredi Srbije veliki problem.

- Imamo veliki odliv kadrova u inostranstvo i stoga smo, kao poslovno udruženje, rešeni da taj problem rešimo. Ove godine smo organizovali obuke i za destinacijski menadžment, digitalni marketing i druge, a dobili smo od resornog ministarstva i akreditacije za obučavanje konobara, kuvara, recepcionara i sobarica - naveo je Genov, i naglasio da su te obuke bile uspešne.

To potvrđuju i polaznici obuka, među kojima je i Ana Jesterić, budući recepcionar.

- Stekla sam neka nova znanja i nadam se da će mi ovaj sertifikat pomoći. Imali smo svakodnevne teorijske i praktične obuke, naučili smo kako se primaju gosti na recepciji i ostalo - kaže Ana, za "Novosti".

I Novosađanin Đorđe Stankov je zadovoljan proteklom obukom za kuvara, jer je, kako tvrdi, naučio neke osnovne stvari iz te oblasti.

- Nadam se da ću u doglednoj budućnosti moći da primenim to što sam ovde naučio, a svestan sam da se u tom poslu moram stalno usavršavati - ističe on, i napominje da trenutno radi u osiguravajućoj kući.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)