Bez Srbijanke nema ni malina

B. PUZOVIĆ

četvrtak, 10. 10. 2019. u 12:33

Без Србијанке нема ни малина

Uulaz u firmu koja je Valjevcima značila sve

Propast kombinata proredila zasade u Valjevu, koje je sada tek 12. po proizvodnji u Srbiji

NEKADAŠNjI lider po proizvodnji maline u Srbiji, Valjevo, je spalo na čak 12. mesto - sa triput manjom površinom pod zasadima od aktuelnog "šampiona" Ivanjice, u kojoj "crveno zlato" gaje na 2.300 hektara.

Sumrak malinarstva u valjevskom kraju je, kažu, počeo gašenjem prehrambenog giganta "Srbijanka", u čijim su hladnjačama završavale najveće količine. Ovaj kombinat je, praktično, bio na vrhu lanca od proizvodnje i otkupa posredstvom zemljoradničkih zadruga, preko prerade, do plasmana na domaće i svetsko tržište.

- Kada su "kola krenula nizbrdo", primat u proizvodnji malina je preuzelo Arilje, a u Valjevu su počeli da se pojavljuju otkupljivači iz drugih mesta, dok su male hladnjače nicale i van grada na Kolubari. Mnogi domaćini su prestali da gaje malinu jer su ih otkupljivači sa strane ucenjivali cenom i kvalitetom, koristeći okolnost da ovdašnji ljudi, upravo zbog nedostatka hladnjače i zadruge, nisu nalazili način da se udruže. Relativno skoro su počele da rade hladnjače u Brezovicama i na Stavama - objašnjava savetodavac za voćarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi iz Valjeva Jovan Milinković.

PROČITAJTE I:ŠKOLE U NOVOM RUHU: Rekonstrukcija više obrazovanih ustanova u Kraljevu

Kaže i da je valjevski kraj među retkima u našoj zemlji koji nema preradne kapacitete, pa je realno da se još više sroza na listi proizvođača maline u Srbiji.

- Osnovali smo nekoliko manjih zadruga i pokušali da ujedinimo domaćine, ali su nameru da izgradimo hladnjaču koja bi bila vlasništvo samih proizvođača osujetili mnogobrojni problemi, prevenstveno loša elektro i putna infrastruktura, ali i zamašan početni kapital o kojem ovdašnji ljudi još mogu samo da sanjaju. Bolje sreće nismo bili ni pri pokušaju da postanemo deo državnog projekta za zanavljanje zadrugarstva - zaključuje Milinković.

Berba malina

SVI IH PRETEKOŠE

- OBEZBEĐIVANjE zdravog sadnog materijala je postalo hronični problem jer je podizanje matičnjaka u suprotnosti sa Zakonom koji ne dozvoljava uvoz sadnica za matične zasade - tvrdi Milinković i navodi da su ispred Valjevaca, osim rekordera iz Ivanjice i proizvođači iz Arilja, Bajine Bašte, Brusa, Krupnja, Lučana, Prijepolja, Užica, Osečine, Kosjerića i Požege.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije