Spomen obeležje na kući Mihajla Pupina u Zrenjaninu

B. Grujić

08. 10. 2019. u 18:43

Спомен обележје на кући Михајла Пупина у Зрењанину

Foto: Grad Zrenjanin

Kako na spomen-ploči piše, Mihajlo Pupin je 1922. godine kupio kuću i ustupio je na korišćenje svojoj sestri Persidi Olćan i njenoj porodici
NA incijativu udruženja „Pupinovo nasleđe“ iz Zrenjanina, u Ulici Kej 2. oktobra broj 9, na zadužbini najvećeg naučnika ovih prostora, otkriveno je spomen obeležje, uz prisustvo zamenika gradonačelnika Zrenjanina, Saše Santovca, predsednika „Pupinovog nasleđa“ Roberta Saboa, istoričara dr Filipa Krčmara, autora teksta na obeležju, profesora Miodraga Stankovića, koji je predstavio knjigu “Od useljenika do pronalazača“ i učenika srednje Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” iz Zrenjanina.

Pročitajte još: Najviše priznanje "Mihajlo Pupin"

Mihajlo Pupin je proglašen počasnim građaninom grada na reci Begej 1921. godine, nakon čega je i kupio kuću u sadašnjom Ulici kej 2. oktobra 9 i potom je ostavio kao zadužbinu, a kako je naglasio Robert Sabo, prvi čovek „Pupinovog nasleđa“ u planu je da se kuća renovira u namenski centar za talente i za to će iz budžeta biti izdvojeno 11 miliona dinara, u nameri da se značajno doprinese unapređenju i proširenju znanja dece.

- Kuća koja je u vlasništvu grada Zrenjanina i pod zaštitom Zavoda spomenika kulture, ima površinu 400 kvadratnih metara i za kompletno renoviranje po projektu trebaće još 100 hiljada evra – naglasio je Robert Sabo, uz napomenu da se planira da u kući bude Pupinova spomen soba i sadržaji koji je prate, kako bi mogla da bude i turistička destinacije, pre svega đačkih ekskurzija koje posećuju Zrenjanin.

PUPIN KUĆU USTUPIO PERSIDI OLĆAN

Kako na spomen-ploči piše, Mihajlo Pupin je 1922. godine kupio kuću i ustupio je na korišćenje svojoj sestri Persidi Olćan i njenoj porodici, održavajući do kraja života vezu sa velikobečkerečkom rodbinom.Iako je kuću 1931. godine testamentom zaveštao svom sestriću Mihajlu miši Olćanu, ona je pod Pupinovim imenom bila u zemljišnim knjigama sve do 1949. godine.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije