SUBVENCIJE GRADA: Da Novosađani sami budu svoje gazde

Z. GRUMIĆ

utorak, 08. 10. 2019. u 06:32

СУБВЕНЦИЈЕ ГРАДА: Да Новосађани сами буду своје газде

Foto D. Dozet / Gradonačelnik Vučević u Gradskoj kući

U Novom Sadu u ponedeljak uručeni značajni ugovori o subvencijama grada za samozapošljavanje

UGOVORE o ovogodišljim subvencijama Grada Novog Sada za samozapošljavanje osoba koje su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje uručili su juče gradonačelnik Miloš Vučević i Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu.

Za to je u budžetu obezbeđeno 20 miliona dinara, finansijska podrška je odobrena za 84 nezaposlenih, a zaključeno je 60 ugovora. Desetoro onih koji su konkurisali je odustalo od subvencije, a 13 je tražilo produženje roka za zaključenje ugovora, zbog složenosti procedure oko registrovanja preduzetničke radnje.

- Nastavljamo da osnažujemo domaću privredu i ohrabrujemo ulazak u preduzetničke vode. Nije lako doneti odluku o pokretanju sopstvenog biznisa i upustiti se u neizvesnu borbu na tržištu - istakao je gradonačelnik Vučević, u Svečanoj sali Gradske kuće.

On je dodao da Grad Novi Sad, zahvaljujući sve boljem stanju svog budžeta, ima mogućnost da svake godine unapređuje mere podsticaja privrednim aktivnostima i zapošljavanju.

Jedna od veoma važnih je i ova mera, kojom se budućim preduzetnicima pomaže na samom startu posla, kada je mnogima dodatni novac i najpotrebniji.

- Podrška mi je dobrodošla jer sam osnovala krojačku radionicu i ovo će da mi bude neka "odskočna daska" kako bih se pripremila za budući rad. Planiram da kupim mašine koje mi nedostaju i ovo će mi i te kako olakšati u prvoj godini posla - kaže za "Novosti" Novosađanka Nataša Gulan.

Zadovoljan je i Vladimir Stašuk, mladi Novosađanin koji se bavi grafičkim dizajnom i ima već dogovorene poslove sa klijentima u svetu.


Preduzetnici imaju ozbiljne planove za razvoj sopstvenog posla


PROČITAJTE I: BIBER SPREJ I KAMENICE: Sukob meštana i obezbeđenja investitora MHE, policija istražuje sve okolnosti (FOTO)

- Prvi put sam konkurisao za podsticaje grada i drago mi je da sam prošao. Iskoristiću ovu podršku za tekuća plaćanja različitih dažbina.

U ime korisnika subvencija zahvalila je Biljana Svirčević:

- U ime svih nas zahvaljujem Gradu što je prepoznao naše ideje i omogućio nam da brže i kvalitetnije ostvarujemo svoje poslovne planove.

Za različite vidove podsticaja zapošljavanja Grad je, prema rečima Radojevića, ove godine obezbedio u budžetu 160 miliona dinara, što je za 90 miliona više nego pre sedam godina.

POSAO

U POSLEDNjIH sedam godina u Novom Sadu je broj zaposlenih uvećan za 20.000. - Godine 2012. bilo je zaposleno 130.000 ljudi, a danas na području grada radi njih više od 150.000 - napomenuo je gradonačelnik.

ŠANSA

POSLE odustajanja 10 kandidata, preostala novčana sredstva biće dodeljena nezaposlenima sa konačne bodovne liste za subvencije za samozapošljavanje u 2019. godini. Rok za potpisivanje tih ugovora ističe 31. oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije