MARIJAN Đarmati (49) iz Žitišta, iako ima deformisane šake, vešto stvara crteže utrljavajući listove trave i drugih zelenih biljaka na papir, koje potom obrađuje hemijskom olovkom. Crteži mirišu na sveže pokošenu travu, a kako nekadašnji moler i farbar kaže, ova neobična tehnika je proizvod njegovih misli i koliko zna, niko se u svetu ne bavina sličan način crtanjem i slikanjem.

- Pre dve i po godine preživeo sam nesreću, smrzao sam se i jedva ostao živ, lekari su nameravali da mi seku šake, ali sam se nekim čudom izvukao. Šake su mi ostale deformisane, invalid sam, ali se od tada u meni pojavila ogromna, neugasiva želja da crtam i to radim sa velikom energijom i zanosom - kaže, za "Novosti", Marijan Đarmati, uz napomenu da je prvu sliku vlatima trave uradio još u maju i ona još uvek miriše.

Još kao mali, Marijan je pokazivao sklonost ka crtanju, gledajući oca kako izvlači mustre po zidu ili nešto oslikava na zidovima kuća koje je krečio, ali se nikad nije ozbiljno bavio crtanjem, do 2017. godine, kada doživljava pomenutu nezgodu i od tada život mu se menja iz korena.


PROČITAJTE I: Baba Zlati ulica, unuku Bori slava


U nekoliko dana koliko je ležao u bolnici, i pored bolova koje je trpeo, javila mu se potreba za crtanjem. Mada je teško pomerao šake, radio je i pravio skice, a nakon nekoliko meseci oporavka započeo je svoj stvaralački opus i postao član udruženja Art Brut Serbia, koje mu je organizovalo samostalne izložbe crteža.

Svakodnevno crta i radi, a veoma je ponosan na tehniku oslikavanja lišćem, koja mu je kako kaže, jednostavno pala na pamet, jer obožava miris pokošenog sena i smatra je samo svojom, ne obazirući se previše da li je neko pre njega crtao sličnom tehnikom.


MOTIVI

Prirodni tokovi, zeleni ton biljaka, izuzetan su pokretački motiv u umetničkom izražaju Marijana Đarmatija, koji za svoje crteže sam odabira listove i razne biljke, a onda ih utrljava u papir oslikavajući različite motive, koji su u većini situacija trenutni obrisi njegovog uma i inspiracije.


ZNAJU GA I CENE

Kada u Žitištu upitate za Marijana Đarmatija, odmah će vas uputiti na adresu umetnika, koji za sebe, pak, kaže da je običan čovek koji crtajući ispoljava svoja osećanja i ne opterećuje se previše epitetima kojim njegove radove obasipaju likovni kritičari i stručnjaci koji su sagledali njegov stvaralački opus.