Zbog nemara Nišlija otpad u slivniku

J. ĆOSIN

subota, 05. 10. 2019. u 15:02

Због немара Нишлија отпад у сливнику

Jedno od redovnih čišćenja šahtova u Nišu Foto JKP "Naisus"

Nedavno su radnici JKP "Naisus" najpre specijalnim sondama snimili stanje, a zatim iz ovdašnjih slivnika, šahtova i kolektora izvadili sve i svašta, čemu tu nije mesto

POSTALO je već uobičajeno da Niš, posle gotovo svake jače kiše, osvane za poplavljenim ulicama jer su kanalizacioni odvodi ili previše tesni, ili - što je još češće - zapušeni.

I, dok se nekim davnašnjim projektantima mreže i ne može previše zameriti zbog toga što nisu ni slutili da će se nekadašnja kasaba ovako brzo preobratiti u veliki i moderan grad, Nišlijama bi se štošta moglo prigovoriti.

PROČITAJTE JOŠ - Otpad (ne) smeta turistima?

Jer, nedavno su radnici JKP "Naisus" najpre specijalnim sondama snimili stanje, a zatim iz ovdašnjih slivnika, šahtova i kolektora izvadili sve i svašta, čemu tu nije mesto .

- Zapanjujuća je činjenica da se mnogi od nas prema kanalizacionoj mreži odnose kao prema kantama za otpatke, pa komunalni otpad učestalo onemogućava funkcionisanje sistema, ma koliko ga četo čistili - istakao je gradonačelnik Darko Bulatović tokom posete radnicima na terenu.


Foto JKP "Naisus"

Iz niškog "Vodovoda", međutim, poručuju da postoje i prirodne barijere koje utiču na začepljenje cevi i šahtova. Kako su nedavno saopštili, jedna od takvih prepreka je, zapravo, bilo stablo topole koja raste u blizini, pa je deo njenog korena toliko narastao i ojačao, da je probio cev i vremenom doveo do stvaranja naslaga koje ograničavaju protok. Najgore je, saznajemo, kada se ovakve okolnosti "udruže" sa neodgovorno bačenim građevinskim otpadom i plastikom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije