Organska zadruga diže Gadžin Han

D. ALIHODžIĆ

subota, 05. 10. 2019. u 09:39

Органска задруга диже Гаџин Хан

Stanislav Cvetković, foto D.Alihodžić

Počelo raščišćavanje zemljišta za podizanje prve organske plantaže u Zaplanju

ZADRUGA nazvana "Zaplanjski zasad" iz Gadžinog Hana, koja već dve godine sa 70 kooperanata uzgaja i prerađuje lekovito bilje započela je sertifikaciju zemljišta za organsku proizvodnju.

Za te namene pripremaju 11 hektara u ataru sela Donji Barbeš, podno Suve planine i Babičke gore, koje tokom poslednje dve decenije niko nije obrađivao, pa predstoje raščišćavanje i priprema za jesenje oranje.

- Biće nam potreban čitav mesec da uništimo sav korov, a posao nam otežava i činjenica da je ovde nekada bila plantaža vinograda, pa valja ukloniti i žice koje su se uplele u šiblje - kaže jedan od angažovanih ljudi, Stanislav Cvetković iz okoline Svrljiga.

PROČITAJTE JOŠ - „Be-Em-Ve“ predstavlja nove modele na Sajmu automobila u Frankfurtu (VIDEO)

Zadrugari su, ipak, odlučni da realizuju plan i upravo na ovom mestu s proleća posade organski matičnjak.

- Procedura dobijanja sertifikata mnogima teže pada od rada na njivi, ali smo mi dokaz teze da ništa nije nemoguće. Srećom, na vreme smo shvatili da je organska proizvodnja budućnost naše poljoprivrede - objašnjava prvi čovek "Zaplanjskog zasada" Zoran Ilić, i tvrdi da, kada je njima iz malenog Gadžinog Hana uspelo da se izbore sa administracijom, onda ni drugi ne bi trebalo da oklevaju, tim pre što su oni spremni da nesebično podele stečena znanja i iskustvo.

Ilić i Milenković,foto D.Alihodžić

Tako je i za Živojina Milenkovića iz Donjeg Barbeša bavljenje poljoprivredom bez hemikalija veliki izazov, a - osim zadovoljstva zbog činjenice da će biti jedan od pionira u ovom poslu - zadovoljan je i saznanjem da obezbeđivanje posla za naslednike znači i veće šanse da oni odustanu od iseljavanja i budućnost grade na pradedovskim ognjištima.


USLOVI

- ZADRUGARI od početka posla znaju minimalnu otkupnu cenu bilja koje proizvode, a za obradu zemljišta mogu da koriste našu poljoprivrednu mehanizaciju, pa lekovito bilje mogu da uzgajaju i domaćinstva koja nemaju svoje mašine - ističe Ilić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije