OSNOVNI sud u Čačku je doneo nekoliko stotina presuda u korist građana koji su tužili banke zbog neosnovanog naplaćivanja obrade kredita. Zasad nijedna od njih nije bila odbijajuća, jer je Viši sud - posle žalbi - redovno potvrđivao prvostepene odluke, mada se to čini nešto sporijim tempom.

Čačanski advokat Marko Rajaković, koji u ovim sporovima zastupa oko 1.500 ljudi iz čitave Srbije, kaže da je u nekoliko slučajeva novac klijentima vraćen sa uračunatom zateznom kamatom od trenutka zaključenja ugovora sa bankom.

- Nismo pustili sve predmete jer smo čekali da vidimo kako će sud odlučiti u prvim slučajevima, a sada ćemo nastaviti po etapama. Inače, iznosi obrade su uglavnom zavisili od visine kredita, a dostizali su i neverovatnih pet odsto, pa se u pojedinim predmetima radi o iznosima koji premašuju 1.000 evra - objašnjava Rajaković i naglašava da su sporni i ostali troškovi koje su banke naplaćivale, poput naknade za takozvano praćenje kredita ili kursnih razlika.

PROČITAJTE JOŠ - Banke moraju da vrate proviziju

Ali, čačanski advokat smatra da najpre treba okončati posao oko neosnovanih troškova obrade, pa potom ljude obeštetiti i po ostalim osnovama.

Nezvanično, u Srbiji se trenutno vodi više od 7.000 sporova po istim tužbama građana, a tek nekolicina njih je do sada uspela da od banke naplati sredstva koja su im uzeta bez valjanog utemeljenja.


TUŽBA BEZ TROŠKOVA

- Kada sam iz medija saznala da smo oštećeni, tužila sam banku i, posle prvostepene presude u moju korist, čekam da i viši sud potvrdi učinjenu štetu. Očekujem oko 10.000 dinara, a dosad nisam plaćala bilo kave troškove sudskog postupka - zaključuje Čačanka Jovana Z.