Svilajnac primer za ugledanje

Z. Gligorijević

03. 10. 2019. u 15:15

Свилајнац пример за угледање

Delegacija u Poljoprivrednoveterinarskoj školi Foto: Z. Gligorijević

Predstavnici EU koji su obišli projekte u Svilajncu, veoma su zadovoljni njihovom realizacijom

SVILAJNAC – Srbija od EU godišnje dobija preko 200 miliona evra, a više od 60 odsto implementira se na lokalnom nivou – rekla je zamenica ambasadora EU Mateja Norčić Štamcar, koja je danas sa predstavnicima ambasada iz država članica EU obišla projekte koje je UN finansirala u Svilajncu.

Pročitajte još: Svilajnac dobija Evropski ekološki park

- Svilajnac je veoma uspešan primer korišćenja sredstva EU i kada je reč o školstvu, infrastrukturi, kulturi i industrijalizaciji grada. Veoma mi je drago što smo pomogli nakon poplava 2014. godine i što EU ulaže u prevenciju od poplava – dodala je Mateja Štamcar.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović rekao je da je EU njihov najveći donator i da je kroz razne projekte u svilajnačku opštinu uložila oko 8 miliona evra.

Na našu žalost, 95 odsto stanovništva Svilajnca bilo je poplavljeno 2014. godine. U obnovu poplavljenih objekata EU je uložila oko 4 miliona evra. Da nije bilo Fonda solidarnosti EU, sugurno ne bismo mogli da se oporavimo – ocenio je predsednik Milanović i dodao da je Svilajnac uradio mnogo toga i spreman je za dan kada će Srbija da postane punopravni član EU, jer se ova opština već oseća „kao deo razvijenog sveta“.

Opština Svilajnac priprema novi, veliki projekat na kome bi, prema Milanovićevim rečima, EU mogla biti partner opštini. Reč je o evrospkim ekološkim parkovima, koji će imati 30 tematskih parkova, koji će se prostirati na 5 hektara, a čija će izgradnja koštati oko 8 miliona evra.

- Smatramo da Srbija ima potrebu da izgradi jedan ovakav park, jer je ekologija najvažnija svetska tema. On će meštane edukovati o načinu čuvanja životne sredine i mislim da će broj turista od 100m hiljada koji posete Prirodnjački centar Srbije, biti dupliran – ocenio je Milanović.

Milanović kraj makete parkovaPratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Мики Србенда

03.10.2019. 17:41

Свака част за локалну самоуправу у Свилајнцу, невероватно колико челници општине брину и труде се односно вуку толико за своју локалну заједницу