DO kraja godine "Livnica Kikinda - Automobilska industrija", koja je u vlasništvu slovenačkog "Cimosa", trebalo bi da počne serijsku proizvodnju delova za automobilske turbo punjače. To je posao od kojeg se mnogo očekuje, jer bi u narednih osam godina trebalo da donosi više do 10 miliona evra godišnje. To znači da će fabrika, koja je proteklih godina, kao i celokupna grupa "Cimos", bila u velikoj krizi, ponovo raditi za svetsku auto-industriju, jer će se delovi turbo punjača ugrađivati u vozila "porše", "dajmler", "folksvagen" i BMV.

Međutim, pošto je proteklih godina zbog finansijske krize i poslovnog restrukturiranja "Cimos" u Kikindi konstantno smanjivao broj radnika, došao u apsurdnu situaciju, jer sada za novi posao mora da traži novu radnu snagu. Šansu imaju čak i oni koji su ranije otpušteni kao tehnološki višak.


PROČITAJTE JOŠ: ĆUPRIĆANI OSTAJU BEZ AUTOBUSKOG SAOBRAĆAJA: "Kavim" se - parkira

- Zbog novih projekata tražimo oko 100 novih radnika, različitih profila. Mogu da nam se jave i bivši radnici, ukoliko imaju iskustvo i znanje koje nam je potrebno. Nema starosnog ograničenja. Potrebni su nam motivisani zaposleni, sa željom da postižu ciljeve u timskom radu. Voleli bismo da nam se jave zainteresovani za rad u automobilskoj industriji sa svetski priznatim automobilskim proizvođačima - poručuju iz uprave "Cimosa" iz Kopra.

I pored velike krize u kojoj je bio proteklih godina, "Cimos" je u automobilskoj industriji i dalje veoma cenjen dobavljač. Koparska fabrika je pre dve godine postala član "TCH grupe", čiji je većinski vlasnik italijanski poslovni sistem Palladio Holding Group.

- U poslednje dve godine uradili smo mnoga poboljšanja, od finansijske konsolidacije do proizvodne i upravljačke reorganizacije. Uloženo je više od 50 miliona evra u nove investicije, najviše u inovativnu i vrhunsku opremu. Investicija u proizvodnju u Kikindi u narednom periodu iznosiće oko dva i po miliona evra i već se realizuje - objašnjavaju u "Cimosu".

"TCH grupa" ima veoma ambiciozan cilj, želi da postane dobavljač "broj jedan" za delove turbo punjača u Evropi.


OPORAVAK

POSLE višegodišnje krize, "Cimos" je prvi put lane poslovao pozitivno i dobio nove projekte u vrednosti od oko 330 miliona evra. Uprkos padu na automobilskom tržištu i evropskoj ekonomiji, pozitivan trend je nastavljen. U prvoj polovini 2019. dobijeni su projekti u vrednosti 185 miliona evra. Mnogi su dizajnirani za benzinska, hibridna i električna vozila.


PROČITAJTE JOŠ: Dečak posekao devojčicu u vrtiću

SEČANj, NOVI KNEŽEVAC, MIONICA

"CIMOS" radi od 1972, a u Srbiji je od 2004, kada je kupio "Livnicu Kikinda", na auto-tržištu najpoznatiju po saradnji sa nemačkim "Opelom". Tako je postao i vlasnik fabrika u Sečnju i Novom Kneževcu, a imao je pogon i u Mionici. Za vreme krize u proteklih šest godina te fabrike su prodate. U Kikindi je zatvoreno nekoliko nerentabilnih pogona. Drastično je smanjen broj radnika, pa sada nekadašnja velika fabrika zapošljava samo njih 350.