Moderan prostor u centru Leskovca

I. M.

30. 09. 2019. u 13:41

Модеран простор у центру Лесковца

Budući izgled trga Foto: GU Leskovac

Grad na Veternici bira izvođača radova za izgradnju gradskog trga. Dugo najavljivano uređenje prostora između Robne kuće „Beograd“ i Modne kuće moglo bi uskoro da počne
LESKOVAC – Grad na Veternici danas otvora ponude u postupku javne nabavke za izbor izvođača radova na izgradnji prve faze glavnog gradskog trga u gradu na Veternici.

Pročitajte još: Država obnavlja leskovačke kolovoze

Dugo najavljivano uređenje prostora između Robne kuće „Beograd“ i Modne kuće moglo bi uskoro i da počne ukoliko se neko od punuđača ne bude žalio na izbor najbolje ponude. Procenjena vrednost planiranih radova je 197 miliona dinara, a rok za njihov završetak je godinu dana. Pripreme za ovu investiciju, koja će biti finansirana kreditnim sredstvima, trajale su punih šest godina, računajući konkurs za izradu idejnog rešenja za uređenje ove centralne gradske zone.

Pročitajte još: Gradi se najduža biciklistička staza

Leskovčani su otkupili sve prispele radove, a konačan budući izgled trga je kombinacija najboljih predloga potkrepljenih i stručnim mišljenjem eksperata sa beogradskog univerziteta. U JP „Urbanizam i izgradnja“ ističu da je cilj da se parking i deo zelene površine pretvore u multifunkcionalni prostor „stvaranjem prijatnog, atraktivnog i prepoznatljivog ambijenta“.

Opozicija se protivi ovom projektu zbog „uništavanja zelenila“, ali nadležni ističu da su imali u vidu i mišljenja javnog mnjenja odnosno budućih korisnika prostora, a pre svega u pogledu zadržavanja postojećih i formiranja novih zelenih površina. Trg se naslanja na glavni gradski bulevar, biće omeđen okolnim objektima i parkovskom stazom iza spomenika Kosti Stamenkoviću.

Na trgu će se naći pozornica višenamenskog karaktera, fontana u nivou šetališta, zelene površine sa dvorednim drvoredima, javne česme i osnova za pilon, ili neku sličnu formu visine do 15 metara, ispred zgrade Doma sindikata. Ukupna površina obuhvaćena projektom iznosi oko 8.600, dok je površina rekonstrukcije trotoara u Bulevaru oslobođenja 2.700 metara kvadratnih.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije