Pritiskali jedne, popustili drugi

Z. RAJIĆ

30. 09. 2019. u 15:41

Притискали једне, попустили други

Evangelistička crkva ugrožavala prolaznike Foto G. Dobrilović

Pokretači peticije nemaju više razloga za nezadovoljstvo. Opština nije bila nadležna, radove započela Biskupija

POKRETAČI peticije za obnovu Evangelističke crkve u Vrbasu izgubili su razlog za dalji pritisak na lokalnu samoupravu, jer je rekonstrukcija verskog objekta podunavskih Nemaca počela. Oko 1.000 potpisnika peticije uputilo je lane rukovodstvu Opštine zahtev "za hitno rešavanje problema Evangelističke crkve u centru Vrbasa, koja je pred urušavanjem, što može ugroziti bezbednost građana". Traženo je da se projekat sanacije crkve sačini pre početka obeležavanja dva veka od njene gradnje, a vredan jubilej pada dogodine.

Predsednik Opštine Milan Glušac kaže da se kucalo na pogrešna vrata, jer lokalna samouprava nema nadležnost za obnovu verskih objekata. Sanaciji zapuštene crkve pristupila je Biskupija Evangelističke crkve u Subotici. Opštinska građevinska inspekcija je još pre deceniju postavila zaštitne ograde i table upozorenja na opasnost od prolaska kraj oronulog crkvenog zdanja. Stanje je postalo alarmantno prošle godine, kad je sa crkve otpala greda i na trotoar se sručilo pola kubika cigala.

PROČITAJTE JOŠ - Vrbas: Rizično pored crkve


- Najveći problem je bio dotrajali krov, sa kojeg su otpadale daske, oplata i crepovi. Opština je u više navrata inicirala sastanke sa Biskupijom Evangelističke crkve u Subotici, jer nam je stalo da se crkva rekonstruiše, zato što predstavlja značajan spomenik kulture i prepoznatljiv simbol Vrbasa - rekao je Glušac.

Iz Biskupije su saopštili da će biti urađena prva faza rekonstrukcije, koja će obuhvatiti sanaciju krova, kape tornja i gornjeg dela fasade. Radovi bi trebalo da budu završeni do marta iduće godine. Procenjeno je da je za kompletno renoviranje potrebno oko 60 miliona dinara. Na "Luteranskom balu" u Vrbasu, povodom 500 godina Reformacije, u čast teologa Martina Lutera, koji je 31. oktobra 1517. godine na vrata katedrale u Vitenbergu zakucao 95 teza o reformi crkve, sekretar Biskupije Evangelističke crkve u Subotici Robert Balog najavio je obnovu bogomolje u Vrbasu uz finansijsku podršku Vlade Mađarske. Glušac napominje da je za rekonstrukciju crkve bio zainteresovan i investitor iz Nemačke, ali je ostalo nejasno zašto je odustao.


POZIV NEMCIMA DA POMOGNU

CRKVA u Vrbasu, izgrađena u baroknom stilu, najveći je evangelistički hram u Srbiji, a njen svod krasi freska "Luter pred sudom u Vormsu", delo čuvenog slikara Jožefa Pehana. Predsednik Nacionalnog saveta Nemaca u Srbiji Laslo Mandler Gence izjavio je da je ova institucija stupila u kontakt sa Evangelističkom crkvom Nemačke, koja je zatražila da tim stručnjaka utvrdi stanje hrama u Vrbasu, na osnovu čega bi odredila da li može da ga spase.


TURISTI UMESTO VERNIKA

JEDAN od pokretača peticije, Miroslav Kovač, smatra da bi Evangelistička crkva mogla da se koristi za održavanje kulturnih priredbi i kao turistički objekat. Sa tim je saglasan i predsednik Udruženja Nemaca "Donau" Andreas Birgemajer, navodeći da je vrlo malo vernika koji bi u ovu crkvu odlazili na bogosluženje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije