Prastara vodenica Vrelo “samlela“ dva veka

Vitomir ĆIRIĆ

29. 09. 2019. u 08:33

Прастара воденица Врело “самлела“ два века

Vodeničar birka brašno Foto V. Ćirić

Mlin u Beloj Palanci radi punom parom. Podigli su ga Turci pre nego što će napustiti Srbiju

VODENICA Vrelo u Beloj Palanci, na izlazu prema Pirotu, ulazi u treći vek. Za današnje prilike neugledna zgrada, podignuta iznad vode Vrela na dva luka, preko 200 godina nije zatvarala svoja vrata pomeljarima i namernicima, ali i umornim i sanjivim vodeničarima koji su ovde danoćno na usluzi svojim mušterijama.

Klepetalo neumorno udara u gornji vodenični kamen i "broji" zrna kukuruza koja iz koša padaju među peščane točkove, "remeti" mir u zgradi koju su podigli Turci, neposredno pre nego što će napustiti Srbiju posle petovekovne vladavine.

PROČITAJTE JOŠ - Tužna sudbina mlina starog osam vekova


ONAJ ko ne zna za Palanku, ne zna ni za čuvenu vodenicu, koja je preteča deoničarstva u Srbiji, kada nepismeni seljaci nisu imali pojma šta je deonica, ali su vrlo dobro znali da rasporede dobit, srazmerno svom učešću u njenom održavanju.


PROČITAJTE JOŠ - Obnovili mlin star 300 godina

Kako je zapisala Gordana Čadež, jedna od suvlasnica, vodenicu je davne 1896. godine, od Turčina Hasana Huseina, kupio njen pradeda Stoiljko Zlatanović iz Gornje Studene, sela u srcu Suve planine, za fantastičnih 850 dukata. Prethodno je radila više decenija i nekad je bila na periferiji Palanke, među baštama i njivama. Od tada je, ženidbom ili udajom iz ove familije, ali i kupoprodajom udela, kao i poklanjanjem nekom potomku, broj suvlasnika počeo da se povećava.

- VRELO trenutno ima 17 suvlasnika. Kada se sve sabere i oduzme, protekla dva veka sigurno ih je bilo na stotine. Svako od suvlasnika ima pravo da u toku meseca u vodenici radi određen broj dana. Ja, recimo, imam pravo na sedam dana. Ima onih koji mogu da za svoj račun rade i po nekoliko dana, sve u zavisnosti od veličine udela. Na isti način se brine i o održavanju - kaže Slavoljub Nikolić, jedan od suvlasnika Vrela.

Brašno iz belopalanačke vodenice je, zbog načina mlevenja veoma traženo. Ovde se dolazi po brašno za proju, kačamak, ili po pšenično za domaći hleb ili banicu. U poslednje vreme melje se čak i heljda za kojom je sve veća tražnja, kao i za integralnim brašnom od kojeg se mesi pravi domaći hleb.

Gordana Čadež

PRIČE O VAMPIRIMA

IZA vodenice Vrelo su i mnogobrojne priče o vampirima i vodeničarima, koji su usred noći obilazili "jaz" i branu, sklanjali busenje trave i korenje kako ne bi zapelo u lopatice koje pokreću kamen. U poslednje vreme, Vrelo je postalo prava turistička atrakcija Palanke i niko ne sumnja da će raditi još dugo i promeniti još ko zna koliko suvlasnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije