STAROPLANINSKO selo Dojkinci, podno vrhova Kopren i Tri čuke, jedno od najudaljenijih od Pirota, organizovalo je gastro-manifarstaciju "Darovi netaknute prirode". Ovo je jedna od najznačajnijih svetkovina koja se priređuje uz pomoć Turističke organizacije Pirot i lokalnih vlasti, čiji je cilj da se selo i čitav ovaj kraj predstave proizvodnjom zdrave hrane, koja se danas naziva i organskom hranom.

Da je hrana zaista zdrava u to ne treba sumnjati, jer se ovde za efikasniju proizvodnju koristi isključivo stajsko đubrivo, a od mehanizacije koja zalazi u tek razrađene parcele je samo traktor kojim se oru ili poneki kultivator.


PROČITAJTE JOŠ -
Poljoprivredi najviše novca za tri decenije

- Ovde na nadmorskoj visini od oko 1000 metara, odlično uspeva krompir,luk, ali i drugo povrće koje se tokom rasta i pre sadnje lepo nađubri, pregorelim stajnjakom. Domaćice na tridesetak štandova su spremile sva moguća jela od krompira, ali i drugih namirnica koje uspevaju u celom Visoku. Imamo ljude koji su došli iz svih sela od Temske do Dojkinaca, Gostuše, Pakleštice, Visočke Ržane, bliskog Brloga i Jelovice, i drugih mesta-kaže Ivica Veljković, predsednik mesne zajednice u Dojknicima, koje je jedino selu u ovom kraju u kome još uvek opstaje seoska prodavnica.
On objašnjava da se ova manifestacija organizuje već nekoliko godina i da su od tada, praktično počele da se obrađujui mnoge zaparložene oranice kraj Dojkinačke reke na kojima se sadi pretežno krompir koloji se od zlatica štiti prirodnim rastvorom od kopriva. Rade ih uglavnom mlađi penzioneri, potomci nekadašnjih gorštaka.


Ovdašnje domaćice i njihove naslednice znaju da spreme krompir na sto načina i svako jelo je priča za sebe. Mogu da ga peku na žaru kako se to nekada činilo kod ovaca i na pojatama, u rerni da ga kuvaju i prave pire, spremaju sa raznim vrstama mesa, da prave pire sa ljutom paprikom , da ga zapeku tako da se može seći na kocke...

Uz jela od kromira posetioci su mogli da vide u druga jela:od paprika, paradajza, razne vrste pita , zatim pekmeze i slatka od šumskih plodova, sokove od malina i kupina, specijalitete od staroplaninskih vrganja, rudnjača i lisičarski koje se mogu sušiti ili stavljati u salamuru, razne vrste sireva i ostalih đakonija.


Drvodelje iz obližnjeg Brloga, poznate i van Pirota, su napravili razne suvenire sa motivima planine na kojoj su odrasli, tako da je bilo za svakog ponešto da se kupi.