ODSTRELIO 20 DIVLjIH SVINjA: Lovački gen nasledio od dede

V. ĆIRIĆ

28. 09. 2019. u 17:34

ОДСТРЕЛИО 20 ДИВЉИХ СВИЊА: Ловачки ген наследио од деде
Otkad je dozvoljen lov na divlje svinje koje brste retke njive sa kukuruzima na Staroj planini, odstrelio je bar dvadesetak divljih svinja

DEJAN Antić, lovac iz Pirota, sa svojom proverenom družinom, rado je viđen u staroplaninskom selu Pokrevenik, odakle je inače i poreklom. Otkad je dozvoljen lov na divlje svinje koje brste retke njive sa kukuruzima na Staroj planini, odstrelio je bar dvadesetak divljih svinja, od kojih su neke pravi kapitalci. Na svu sreću ni na jednoj nije otkrivena trihineloza, niti simptomi afričke svinjske kuge, zbog koje je takođe dozvoljen odstrel ove vrste divljači, koja se u pirotskom kraju prenamnožila do zabrinjavajućih razmera.

Pročitajte još - Divlja svinja gost restorana

- Divlje svinje su u ovom kraju zaista napravile pustoš na retkim parcelama pod kukuruzom. U selu Pokrevenik, tačnije u mestu Makovište, na parceli Tomislava Živkovića su napravile štetu od preko 50 odsto. Isto je bilo i kod Toplice Živkovića. Pre tri dana smo kraj samog sela, u mestu Brdo, odstrelili vepra od preko 230 kilograma. Do sela smo ga dovukli traktorom - kaže Antić u čijoj družini su njegov brat Vitomir, zatim Miroslav Živković, Dragan Krstić i Toplica Krstić.

Da nije Antića i njegove ekipe, kažu u ovom selu, šteta na usevima bi sigurno bila daleko veća. Svaki slobodan trenutak koriste da odu u lov i sa odličnim kerovima, čekaju kraj njiva i to na prostoru koji se proteže na više desetina kvadratnih kilometara, tačnije s jedne strane od sela Koprivštica i Zavojskog jezera, do atara prema selima Topli Do i Temska. Dragan Živković iz ovog sela, koje je gotovo pod opsadom svinja, kaže da nije nimalo slučajno što je Antić sa svojom ekipom lovaca uspešan.

- Znao sam njegovog dedu po ocu Slavka, koji nažalost odavno nije među živima. On je takođe uspešno lovio divljač i to metalnim zamkama. Danas kad na televizijama gledam zamkarenje po Aljasci, prisetim se njegovog dede, od koga je sasvim sigurno nasledio lovački gen - kaže ovaj čovek, koji Antića u šali zove i pirotski Dejvi Kroket.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Pera

30.09.2019. 10:23

Čudni su ljudi sa čime se ponose. Ima savremeno vatreno oružje sa optičkim nišanom , raznim vrstama metaka i genskom voljom za ubijanje životinja. Sedi negde u zasedi i čeka bespomoćnu i gladnu životinju koja po prirodi stvari želi da se hrani. Možda ima i mlade koje doji i hrani. I onda "heroji" lovci počnu da se dokazuju ko će ih više da ubije i time se istakne pa čak i takav rekord ode u novine. Postoji mnogo drugih načina da se spreči šteta na njivama. Ali ubijanje životinja je najlakše.