NEDAVNO otvorena Centralna kuhinja PU "Radosno detinjstvo" u Novom Sadu, moderni objekat od 3.000 kvadratnih metara, čija unutrašnjost odiše belinom i besprekornom čistoćom, ima najbolje uslove za pripremu najraznovrsnije i visoko kvalitetne hrane za decu.

U kuhinji, izgrađenoj u poslovnoj zoni u Privrednikovoj ulici, s kapacitetom od čak 60.000 obroka dnevno, trenutno se priprema 40.000, odnosno onoliko koliko je potrebno za ukupno nešto više od 70 vrtića na teritoriji grada.

Pročitajte još: Osposobljavaju se školske kuhinje za pripremu obroka đacima

- Dobili smo mnogo veći prostor i savremeniju opremu, što nam omogućava da u daleko boljim uslovima od prethodnih pripremamo neophodne količine hrane, visokog kvaliteta - ističe, za "Novosti", Dejan Bašić, šef Centralne kuhinje, napominjući da uz redovne, postoje i tri posebne linije za pripremu obroka za decu koja su na posebnom režimu ishrane.

Pročitajte još: Svaki peti učenik preskače doručak

Prva je predviđena za posebni jelovnik dece uzrasta od šest meseci do godine, a druga i treća su za pripremu hrane za poseban režim. U toj drugoj grupi su deca koja imaju određenu intoleranciju, poput one na gluten, kao i alergije na određene namirnice, a treća linija je za pripremu posebne hrane zbog verskih razloga. Uglavnom je tu reč o deci iz muslimanskih porodica, napominje Bašić i objašnjava da je taj jelovnik identičan opštem, jedino ne sadrži svinjsko meso i namirnice koje to meso imaju u sebi.

- Trenutno pripremamo podatke o vrstama posebne ishrane i broju korisnika, pa ćemo na osnovu toga vrlo skoro krenuti da pripremamo pojedinačne obroke za mališane s posebnim režimom ishrane.

Foto D. Dozet Bez kuvanja u dubokom ulju već na vrućem vazduhu

Šef kuhinje navodi da mesečni jelovnik, jedinstven za sve vrtiće na gradskom području, usvaja višečlana Komisija za ishranu. Taj dokument dostupan je na sajtu PU, kao i na ulazima vrtića kako bi roditelji mogli da vide i eventualne izmene, nastale usled više sile, ili tehničkih razloga.

U "Radosnom detinjstvu" imaju četiri obroka u pravilnim vremenskim razmacima, a to su doručak, užina, ručak i druga užina za decu koja u vrtiću ostaju posle 15.30.

- Nastojimo da jelovnik bude još raznovrsniji nego inače, da uvodimo neka nova jela s akcentom na zdravu ishranu dece. U tom pogledu imamo uslove za pripremu namirnica u specijalnim automatima, što znači, bez prženja u dubokom ulju nego na vrućem vazduhu.

Centralna kuhinja trenutno raspolaže sa osam takvih automata, a u planu je nabavka još tri, dodaje njen šef.

POTREBNI RADNICI

PU ima više od 2.000 zaposlenih i 16.000 dece raspoređene u više od 70 vrtića. U Službi ishrane je trenutno 75 zaposlenih, a očekuje se da bude primljeno još radnika.

- Postoji mogućnost da u Centralnoj kuhinji uslužno pripremamo obroke za treća lica, poput privatnih vrtića, osnovnih škola, Gerontološkog centra - navodi Bašić.

KOMISIJA PRAVI JELOVNIK

JELOVNIK na mesečnom nivou donosi Komisija za ishranu koju čine šef Centralne kuhinje, nutricionista, predstavnik službe za zdravstvenu zaštitu i vaspitači. Spoljni članovi tog tela su specijalisti iz Doma zdravlja i Instituta za javno zdravlje Vojvodine i predstavnik Gradske uprave za zdravstvo.