Sa Krima doneo srebro u ronjenju na dah

Z. Rajić

četvrtak, 26. 09. 2019. u 09:53

Са Крима донео сребро у роњењу на дах

Foto Lična arhiva Milan Šolaja (prvi sleva)

Milan Šolaja, iz Kucure, kod Vrbasa, vicešampion sveta u statičkoj apneji za invalide. Desetak dana pošto je počeo da se bavi ronjenjem na dah, postao prvak Evrope

MILAN Šolaja iz Kucure, kod Vrbasa, postao je vicešampion sveta u ronjenju na dah za osobe s invaliditetom. Izuzetan uspeh ostvario je na takmičenju u okviru Sveruskog fiskulturno-sportskog festivala invalida "Para-Krim 2019", koji je održan u Jevpatoriji na Krimu.

Pročitajte još: PRKOSI ZAKONIMA PRIRODE: Najstariji ronilac na svetu opet oborio rekord!

Milan je osvojio srebrnu medalju u konkurenciji 16 takmičara. Paraolimpijski savez Rusije ukazao je čast Šolaji, jedinom predstavniku Srbije, da zvanično otvori svetski šampionat u ronjenju na dah, odnosno statičkoj apneji (prekid spoljašnjeg disanja).

- Takmičenje je održano u bivšem olimpijskom centru na Crnom moru. Naša ekipa, u kojoj je uz mene bio trener Miloš Đakonov, imala je maksimalnu pažnju. Pratila nas je i ekipa koja će o meni napraviti film. Bilo je kao u snu - oduševljen je Milan.

Pročitajte još: "NOVOSTI" UGOSTILE HEROJA SA TAJLANDA: Ivanu Karadžiću uručena specijalna plaketa za najplemenitiji podvig godine

On je ronjenjem na dah počeo da se bavi u martu ove godine. Posle samo desetak dana treninga, "ronjenjem" na krevetu, sa štipaljkom na nosu, Milan je u aprilu, na prvom međunarodnom nadmetanju u apneji za invalide, održanom u Portorožu, u Sloveniji, postao evropski šampion, sa rezultatom 4 minuta i 33 sekunde, provedenih u vodi bez disanja. Posle toga je, uz podršku Opštine Vrbas, počeo da trenira na bazenima i u teretani Centra za fizičku kulturu "Drago Jovović" u Vrbasu.

Šolaja sa trenerom i sinom

U avgustu je na otvorenim bazenima CFK održan drugi krug međunarodnog takmičenja u ronjenju na dah, na kojem je Šolaja zabeležio neverovatan rezultat, izdržavši apneju 5 minuta i 15 sekundi!

- Na treninzima pred svetsko takmičenje postizao sam vremena od 4.2 do 5.12. Zato sam u prvom trenutku bio tužan što sam na svetskom prvenstvu ronio kraće nego na treninzima, jer je rezultat bio 3 minuta i 40 sekundi. Pobedio je ruski takmičar sa vremenom od 4 minuta, što je slabije od mog evropskog rezultata. Utešio me je trener, koji me je "podsetio" da sam drugi na svetskom, a ne na nekom lokalnom takmičenju - priča Milan.

Na slabiji rezultat, kako kaže, uticali su toplo vreme i topla voda, u kojoj je ronio, kao i takmičarsko uzbuđenje, jer je srce brže kucalo. Adrenalin je "radio" i dan pre takmičenja, kad se Milanu ostvarila davnašnja želja (koju je ispunio organizator festivala "Para-Krim") da skoči padobranom iz aviona.

REVANŠ U BANjALUCI

MILAN nastavlja sa treninzima, jer će krajem oktobra ili početkom novembra u Banjaluci biti održan Superkup u ronjenju na dah, na kojem će dobiti šansu da odmeri snage sa svetskim prvakom, verujući da može da ponovi rezultat iz Vrbasa od preko pet minuta.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)