Šlajz: Od crne tačke do bisera

Z. Rajić

25. 09. 2019. u 09:27

Шлајз: Од црне тачке до бисера

Foto Z. R. / Izletište Šlajz ubuduće još privlačnije

Izletište u Vrbasu biće pretvoreno u najatraktivnije mesto na celom toku VBK. Kanal dobija 600 metara najlepše obale

VELIKI bački kanal u Vrbasu, koji je na deonici od šest kilometara najzagađeniji vodotok u Evropi, dobiće najlepšu obalu, u dužini od 600 metara. Kanal je zagađen od prevodnice (šlajza) nizvodno do takozvanog Trijangla, gde se VBK uliva u Mali bački kanal. Obala će, s druge strane, biti uređena na delu pre prevodnice, gde je napravljeno popularno izletište, zvano Šlajz. Taj prostor biće pretvoren u najatraktivnije mesto na celom toku VBK, prema projektu koji je, po narudžbini Opštine, uradila arh. Svetlana Mojić Džakula iz novosadskog Studija za arhitekturu i dizajn Salt & Water.

Pročitajte još:Kraj agonije Bačkog kanala

- Šlajz je omiljeno kupalište. Voda je na ovom delu kanala čista, jer je industrija neprerađene otpadne vode ispuštala na drugoj strani - objašnjava predsednik Opštine Vrbas Milan Glušac.

On ističe da je lokalna samouprava naručila projekat sa idejom da se Šlajz oplemeni i privuče još više izletnika, rekreativaca i turista.

- Zamišljeno je da Šlajz bude pandan svetskim kupalištima. Projekat će biti realizovan u više faza, a glavni zadatak sada je da obezbedimo novac. To bi mogao da bude zajednički poduhvat Republike, Pokrajine i lokalne samouprave, a računamo i na IPA fondove EU - naveo je Glušac.

Pročitajte još: "IZLEČENjE" VELIKOG BAČKOG KANALA: Tretman mulja zeolitom?

Projektom je predviđeno da se na obali Kanala naprave odbojkaški i košarkaški teren, dečje igralište, teretana na otvorenom, šetalište i biciklistička staza. Na vodi bi bile drvene platforme za pecanje i sunčanje. Duž celog šetališta bio bi raspoređen moderni mobilijar. Na kraju šetališta biće velika peščana plaža i dečji plutajući bazen za neplivače.

- Ideja je bila da se obali da karakter, ali da se ne odvuče pažnja sa lepote prirode. Zato je sve u neutralnim bojama i sa mnogo drveta. Specijalno za ovu lokaciju dizajnirane su klupe, ležaljke, dokovi, kante za otpatke i parkirališta za bicikle - predočila je arh. Mojić Džakula.

Ona je vlasnica studija, koji je osnovala posle povratka iz inostranstva.

- Obala VBK u Vrbasu, koja će biti uređena, samo je mali deo kanalske mreže Dunav - Tisa - Dunav, koja ima ogroman potencijal, ali je, nažalost, zapostavljena - rekla je Svetlana Mojić Džakula.

VODA BEZ OTROVA

UREĐENjE obale VBK trebalo bi da bude završeno zajedno sa remedijacijom zagađene deonice, iz koje je potrebno izvući oko 400.000 kubika otrovnog mulja. Kanal će u Vrbasu biti zaštićen od danjeg zagađivanja skorim puštanjem u rad Centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda, u čiju je izgradnju EU uložila više od 20 miliona evra.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije